Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Denisovová: Rusko zasiahlo v Mariupole objekt označený červeným krížom

Na satelitnej snímke Maxar Technologies z 29. marca 2022 zničené domy a budovy v meste Mariupol na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Strategicky dôležitý Mariupol je obkľúčené ruskými jednotkami, ktoré pri ostreľovaní zabili najmenej 5000 ľudí.

Kyjev 30. marca (TASR) - Ruské jednotky pri ostreľovaní juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol zasiahli aj objekt využívaný Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK). Prostredníctvom správy zverejnenej na sieti Telegram o tom v stredu informovala splnomocnenkyňa pre ľudské práva pri ukrajinskom parlamente Ľudmyla Denisovová.

"Nepriateľské lietadlá a delostrelectvo strieľali na budovu označenú červeným krížom na bielom pozadí, čo naznačuje prítomnosť zranených osôb alebo civilného alebo humanitárneho nákladu," uvádza sa vo vyhlásení.

Denisovová dodala, že informácie o prípadných obetiach nateraz nie sú k dispozícii. Neuviedla, kedy došlo k útoku a koľko ľudí mohlo byť v čase ostreľovania v budove, ale pripustila, že mohlo ísť o zámerný útok.
Na snímke žena varí na dvore poškodených bytoviek po ostreľovaní na okraji ukrajinského Mariupolu na území pod kontrolou separatistickej vlády Doneckej ľudovej republiky v utorok 29. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Strategicky dôležitý Mariupol je obkľúčené ruskými jednotkami, ktoré pri ostreľovaní zabili najmenej 5000 ľudí. Miestne úrady tvrdia, že celkovo môže byť v Mariupole až 10.000 obetí.

Britská stanica BBC v stredu zverejnila nové satelitné fotografie od americkej spoločnosti Maxar, ktorá prostredníctvom súkromných družíc sleduje pohyby ruskej vojenskej techniky. Tieto snímky ukázali rozsah škôd v obliehanom meste Mariupol.
Na snímke pohľad na zničené bytovky po ostreľovaní na okraji ukrajinského Mariupolu na území pod kontrolou separatistickej vlády Doneckej ľudovej republiky v utorok 29. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Na fotografiách vidno bytové domy zrovnané ruským ostreľovaním, na iných sú delá v palebných postaveniach na okraji mesta.

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno svojmu francúzskemu kolegovi Emmanuelovi Macronovi povedal, že ruské ostreľovanie mesta sa neskončí, kým ukrajinskí "nacionalistickí" bojovníci neprestanú klásť odpor a nezložia zbrane.