Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Denisovová: Väznený Saakašvili zvracal krv a nevládze vstať z lôžka

Policajti eskortujú bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho po zadržaní v gruzínskom meste Rustavi, archívne foto. Foto: TASR/AP

Splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová vysvetlila, že do Gruzínska pricestovala, aby navštívila Saakašviliho, ktorý je občanom Ukrajiny.

Tbilisi/Kyjev 16. novembra (TASR) - O zdravotnom stave väzneného gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho sa naďalej objavujú protirečivé informácie. Splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová tvrdí, že Saakašvili začal v pondelok večer zvracať krv, ale lekára k nemu neprivolali. Uviedla to agentúra Interfax s tým, že Denisovová sa odvolala na informácie od členky lekárskeho konzília Nino Šarašenidzeovej.

Gruzínsky minister spravodlivosti Rati Bregadze v utorok povedal, že gruzínsky štát "zabezpečuje kontrolu" zdravotného stavu bývalého prezidenta, ktorý drží poldruha mesiaca hladovku, a dostáva všetku potrebnú lekársku pomoc. Dodal, že v snahe predchádzať šíreniu "dezinformácií a lží v médiách" bude "skupina lekárov" o Saakašviliho zdravotnom stave informovať každý deň.

Denisovová v utorok uviedla, že sa k nej prostredníctvom Saakašviliho advokáta dostal list, v ktorom ju gruzínsky exprezident informuje o svojom zdravotnom stave. Saakašvili píše, že už tretí deň takmer nevstáva z lôžka a že sa mu zhoršujú výsledky testov. V izbe, kde je hospitalizovaný, nie sú žiadne prístroje, dokonca ani tlačidlo na privolanie lekára. Členov lekárskeho konzília ani osobného lekára k Saakašvilimu nepúšťajú.

Denisová vysvetlila, že do Gruzínska pricestovala, aby navštívila Saakašviliho, ktorý je občanom Ukrajiny. Mala v pláne navštíviť Saakašviliho vo väzení a oboznámiť sa s podmienkami vo väzbe, ale tamojšie väzenské úrady a ministerstvo spravodlivosti jej návštevu zamietli s tým, že osoby vzaté do väzby môže navštevovať len obmedzený okruh ľudí.

Podľa agentúry RIA Novosti sa v Tbilisi denne konajú zhromaždenia, ktorých účastníci žiadajú prevoz Saakašviliho z väzenskej nemocnice na civilnú súkromnú kliniku. Samotný Saakašvili týmto prevozom podmienil ukončenie svojej hladovky.