Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Denníky Kurier a Österreich kritizovali za zverejnenie spornej reklamy

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Reklama obsahovala zavádzajúce tvrdenia o opatreniach proti pandémii koronavírusu.

Viedeň 9. januára (TASR) - Rakúske denníky Kurier a Österreich v piatok čelili kritike za zverejnenie reklamy, ktorá obsahovala zavádzajúce tvrdenia o opatreniach proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

V texte reklamy sa uvádza, že rúška sú "zbytočné a zdraviu škodlivé" a "prevažná väčšina vedcov upozorňuje na vedľajšie účinky" vakcín vyrobených na základe technológie mRNA. Obe tvrdenia sú v skutočnosti v protiklade s názorom väčšiny vedcov.

Šéfredaktorka denníka Kurier Martina Salomonová v stĺpčeku vedľa reklamy uviedla, že inzerát obsahuje teórie, ktoré väčšina vedeckej komunity odmieta. Zverejnenie inzerátu však obhajovala právom na slobodu prejavu.

Potláčanie takýchto názorov by podľa nej len podporilo konšpiračné teórie. Vedúcich predstaviteľov viacerých médií Salomonovej tvrdenia nepresvedčili. Kurier a Österreich obvinili z "nezodpovedného správania".

Rakúsky denník Heute podľa svojho šéfredaktora túto reklamu odmietol. Znepokojenie vyjadrili aj predstavitelia týždenníka Falter. Denník Kurier na Twitteri skritizoval aj moderátor rakúskej verejnoprávnej stanice ORF Armin Wolf.