Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pre Depardieua je Putin ako Mitterrand alebo Ján Pavol II.

Gérard Depardieu vystúpil z lietadla s policajnou ušiankou na hlave. Foto: TASR

Herec sa navyše cíti byť hrdý na to, čo Putin urobil za 13 rokov pri moci.

Moskva 18. mája (TASR) - Francúzsky herec Gérard Depardieu zložil Vladimirovi Putinovi ďalšiu neobvyklú poklonu.
V dnes zverejnenom rozhovore pre noviny Komsomolskaja Pravda povedal, že ruský prezident je pre neho ako bývalý francúzsky prezident François Mitterrand alebo zosnulý pápež Ján Pavol II. Herec sa navyše cíti byť hrdý na to, čo Putin urobil za 13 rokov pri moci.

"Mám veľa ruských priateľov - napríklad Putina," uviedol Depardieu. "Poviem vám, čo si myslím o Putinovi: Ruský národ potrebuje práve takehoto človeka - s ruským temperamentom. Putin sa len snaží vrátiť ľuďom trochu dôstojnosti," pokračoval herec a dodal: "Pre mňa je ako Francois Mitterrand alebo pápež Ján Pavol II. Nikdy som to novinárom nepovedal, ale to je to, čo si myslím."

Depardieu porovnával neporovnateľné

Ján Pavol II. a Putin sú pritom veľmi rozdielne osobnosti. Zosnulý pápež bol presvedčeným antikomunistom a v 80. rokoch podporoval poľské prozápadné hnutie Solidarita. Putin, bývalý agent KGB, označil rozpad Sovietskeho zväzu za jednu z najväčších tragédií 20. storočia a opozícia mu vyčíta, že nedokáže odhaliť a odsúdiť krutosti spáchané diktátorom Josifom Stalinom.

Depardieu, ktorý tento rok v januári za veľkej slávy získal ruské občianstvo, aby sa vyhol novej 75-percentnej milionárskej dani, v rozhovore dôrazne poprel, že išlo o reklamný ťah na oživenie jeho stagnujúcej kariéry: "To je jednoducho smiešne. Nakrútil som viac ako 200 filmov. Kto potom ešte potrebuje reklamu?"

Herec vysvetlil, že jednoducho musel opustiť Francúzsko, pretože nemohol znášať politiku socialistického prezidenta Françoisa Hollanda. Oveľa lepšie sa mu žilo za jeho konzervatívneho predchodu Nicolasa Sarkozyho. "Sarkozy sa mi páčil, pretože každý bol proti nemu," povedal Depardieu.

Tiež sa úprimne priznal, že jeho film Rasputin z roku 2011 by ťažko vznikol bez pomoci Putina. Tvorcovia zápasili s problémami, až kým nehovoril s Putinom. "Jedna prezidentova veta nás dostala zo slepej uličky," konštatoval Depardieu.