Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Der Spiegel: Na Ukrajinu dorazili tanky Leopard 2 od Nemecka

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Nemecko s dodaním tankov Leopard 2 na Ukrajinu súhlasilo v januári. Sú pritom považované za jedny z najlepších v západnom arzenáli.

Berlín 27. marca (TASR) - Na Ukrajinu dorazilo 18 tankov Leopard 2, ktoré jej prisľúbilo Nemecko. V pondelok o tom informoval nemecký magazín Der Spiegel s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Agentúre Reuters informáciu neskôr potvrdil aj zdroj z oblasti bezpečnosti.

Nemecko s dodaním tankov Leopard 2 na Ukrajinu súhlasilo v januári. Sú pritom považované za jedny z najlepších v západnom arzenáli. Toto rozhodnutie Berlína umožnilo aj iným krajinám reexportovať na Ukrajinu tanky Leopard zo svojej výzbroje.

Denník The Guardian s odvolaním sa na Der Spiegel uviedol, že na Ukrajinu spolu s tankami dorazilo aj približne 40 bojových vozidiel pechoty Marder.

Okrem tankov darovaných z Nemecka dorazili na Ukrajinu podľa zdroja agentúry Reuters aj tri tanky Leopard, ktoré Ukrajine prisľúbilo Portugalsko.

Nemecká armáda cvičila príslušníkov ukrajinských tankových posádok a vojakov, ktorí budú ovládať vozidlá Marder, niekoľko týždňov na cvičiskách pri meste Münster a obci Bergen na severe Nemecka.