Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Desať džihádistov odsúdili v Egypte za terorizmus na trest smrti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Muži boli odsúdení za niekoľko útokov, ktoré sa odohrali medzi augustom 2013 a februárom 2015 – teda po tom, čo armáda zosadila prezidenta Muhammada Mursího.

Káhira 28. júna (TASR) - Egyptský súd v utorok odsúdil na trest smrti desať islamských militantov, ktorí podľa súdu viedli zoskupenie Katáib Hilwán. Uznal ich za vinných z trestných činov súvisiacich s terorizmom vrátane streľby na policajné auto. Proti rozsudku sa môžu ešte odvolať. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Muži boli odsúdení za niekoľko útokov, ktoré sa odohrali medzi augustom 2013 a februárom 2015 – teda po tom, čo armáda zosadila prezidenta Muhammada Mursího. V tomto období sa zvýšil počet útokov najmä na bezpečnostné zložky štátu.

Súd v rámci toho istého konania odsúdil ďalších 205 osôb. Výška ich trestov sa pohybuje od desiatich rokov za mrežami až po doživotie.

Bezpečnostné zložky uskutočnili množstvo záťahov proti islamistom a disidentom, odkedy bol v roku 2014 zvolený za prezidenta Abdal Fattáh Sísí. Vo väzení skončili tisícky osôb. Egyptské súdy počas hromadných súdnych konaní pravidelne odsudzujú obvinených na trest smrti či doživotie. Takéto kroky sa stretávajú s kritikou zo strany Organizácie Spojených národov aj bojovníkov za ľudské práva.

Podľa organizácie Amnesty International vykonal vlani Egypt tretí najvyšší počet popráv na svete, predbehli ho len Čína a Irán.