Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce Gruzíncov v uliciach žiadali členstvo krajiny v EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Demonštráciu iniciovali tamojšie popredné prodemokratické skupiny a podporili ju všetky opozičné strany, aby preukázali oddanosť gruzínskeho ľudu jeho európskej voľbe a západným hodnotám.

Tbilisi 20. júna (TASR) - Desaťtisíce Gruzíncov vyšli v pondelok do ulíc, aby vyjadrili podporu členstvu svojej krajiny v Európskej únii. Demonštrácia sa odohrala len niekoľko dní po tom, ako Európska komisia (EK) odporučila odložiť kandidatúru Tbilisi. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúry AFP.

Odhadom 60.000 demonštrantov, ktorí mávali vlajkami Gruzínska a Európskej únie, sa v pondelok večer zhromaždilo pred gruzínskym parlamentom. Akcia mala názov "Pochod za Európu".

Demonštráciu iniciovali tamojšie popredné prodemokratické skupiny a podporili ju všetky opozičné strany, aby "preukázali oddanosť gruzínskeho ľudu jeho európskej voľbe" a západným hodnotám.

"Európa je historickou voľbou a túžbou Gruzíncov, pre ktorú sa obetovali všetky generácie," uviedli organizátori zhromaždenia na sociálnej sieti Facebook.

"Sloboda, mier, ekonomická udržateľnosť, ochrana ľudských práv a spravodlivosť sú hodnoty, ktoré nás všetkých spájajú a ktoré by garantovala integrácia do Európskej únie," píše sa ďalej vo vyhlásení.

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová pochod podporila a vyzvala občanov, aby sa na ňom zúčastnili.

"Chcem pozdraviť všetkých, ktorí sa dnes plánujú zhromaždiť na demonštrácii... V tento historický deň sa musíme zmobilizovať pre našu krajinu. Naším odkazom je, že chceme európske Gruzínsko," vyhlásila Zurabišviliová v televíznom prejave pred začiatkom pochodu.

Členovia EK v piatok pod vedením svojej predsedníčky Ursuly von der Leyenovej hlasovali za udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine a Moldavsku. Gruzínsko musí podľa šéfky eurokomisie jasne potvrdiť svoje európske smerovanie a odhodlanie na reformy, preto EK navrhuje tejto krajine poskytnúť európsku perspektívu a až v neskoršom posúdení sa vrátiť k rozhodnutiu, či si zaslúži aj kandidátsky štatút.

"Dvere sú otvorené," uviedla v súvislosti s Gruzínskom von der Leyenová. "Čím skôr uvidíme výsledky, tým skôr sa veci pohnú," dodala.