Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce ľudí opäť žiadali odstúpenie arménskeho premiéra Pašinjana

Na archívnej snímke z 2. mája 2022 policajti zadržali demonštranta počas protestného zhromaždenia v Jerevane. Foto: TASR/AP

Protivládne demonštrácie v Arménsku sa konajú takmer denne už od 17. apríla.

Jerevan 5. mája (TASR) - Desaťtisíce demonštrantov v stredu zablokovali ulice a zhromaždili sa okolo vládnych budov v hlavnom meste Arménska a žiadali odstúpenie premiéra Nikola Pašinjana. TASR správu prevzala od agentúry AP, ktorá uviedla, že protesty v Jerevane vyvolala snaha predsedu vlády uzavrieť formálnu mierovú dohodu so susedným Azerbajdžanom.

Demonštranti podľa AP použili domiešavače a iné nákladné autá, pomocou ktorých zablokovali cesty a mosty vedúce do centra Jerevanu. Nespokojní občania kráčali ulicami a skandovali heslo "Arménsko bez Nikola", s odkazom na premiéra Pašinjana. Počas protestov došlo k viacerým potýčkam s policajtmi. Úrady zatkli niekoľko ľudí.

Protivládne demonštrácie v Arménsku sa konajú takmer denne už od 17. apríla. Premiér sa stal terčom nevraživosti po tom, ako v parlamente hovoril o potrebe podpísať mierovú dohodu s Azerbajdžanom.

Obe krajiny sa už desaťročia sporia o separatistický región Náhorný Karabach, ktorý je oficiálne súčasťou Azerbajdžanu, avšak od začiatku 90. rokov je pod kontrolou Arménov. Počas šesťtýždňovej vojny v roku 2020 Azerbajdžan znovu získal kontrolu nad niektorými karabašskými regiónmi a následne podpísal Ruskom sprostredkované prímerie s Arménskom.