Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce ľudí v Izraeli protestovali proti “vláde hanby“ Netanjahua

Ľudia protestujú proti novej, ultrakonzervatívnej vláde premiéra Benjamina Netanjahua, ktorá podľa kritikov ohrozuje izraelskú demokraciu v centre izraelskej metropoly Tel Aviv v sobotu 14. januára 2023. Foto: TASR/AP

Protestujúci vyzývali Netanjahua, ktorý na súde bojuje proti obvineniam z korupcie, na odstúpenie.

Tel Aviv 15. januára (TASR) - Desaťtisíce ľudí protestovali v sobotu v centre izraelskej metropoly Tel Aviv proti novej, ultrakonzervatívnej vláde premiéra Benjamina Netanjahua, ktorá podľa kritikov ohrozuje izraelskú demokraciu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Protestujúcich neodradil od zhromaždenia ani dážď. Niesli pútače s heslami ako "Vláda hanby" a vyzývali na "zosadenie diktátora", uviedli dopisovatelia AFP.

Izraelské médiá hlásili 80.000 účastníkov na zhromaždení a odvolávali sa pritom na policajné zdroje. Polícia nezverejnila žiaden oficiálny odhad, ale najprv na začiatku večera hlásila 20.000 protestujúcich.

Demonštrácia bola najväčšia od nástupu novej Netanjahuovej vlády v Izraeli koncom decembra. Krajina na Blízkom východe má len niečo vyše deväť miliónov obyvateľov.

"Situácia je znepokojujúca a desivá," povedala 22-ročná protestujúca Aja Talová, ktorá pracuje v high-tech priemysle. "Chcú nám vziať naše práva. Musíme sa zjednotiť," dodala.

Ďalšie zhromaždenia sa konali v Jeruzaleme pred rezidenciami premiéra a prezidenta a tiež v severnom meste Haifa, informovali miestne médiá.

Najdlhšie slúžiaci izraelský premiér Netanjahu sa po novembrových voľbách vrátil k moci ako líder koalície s extrémne pravicovými a ultraortodoxnými židovskými stranami, pričom niektorí ich predstavitelia teraz riadia kľúčové ministerstvá.

Protestujúci vyzývali Netanjahua, ktorý na súde bojuje proti obvineniam z korupcie, na odstúpenie.

"Bibi (Netanjahu) nechce demokraciu, nepotrebujeme fašistov v Knesete (parlamente)", stálo na jednom pútači na proteste v Tel Avive.