Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce ľudí v Mjanmarsku protestovali proti vojenskému prevratu

Hasiči na motorkách vedú skupinu demonštrantov počas protestu proti vojenskej okupácii v mjanmarskom meste Mandalay 12. februára 2021. Foto: TASR/AP

K prevratu v Mjanmarsku došlo 1. februára, teda v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu, ktorý vzišiel z novembrových volieb.

Rangún 12. februára (TASR) - Protesty proti vojenskému prevratu v Mjanmarsku pokračovali s rovnakou silou aj v piatok, už siedmy deň po sebe, a do ulíc vyšli desaťtisíce ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Demonštrácie v najväčšom mjanmarskom meste Rangún prebiehali stále pokojne, protesty v iných častiach krajiny vyústili do potýčok s políciou.

Miestne médium Frontier Myanmar uviedlo, že do rôznych pokojných protestov v Rangúne sa zapojilo vyše 100.000 ľudí. Na sociálnych sieťach sa šírili zábery zachytávajúce ďalšie demonštrácie mimo Rangúnu a bolo vidieť, že polícia ich násilne rozháňala.

Demonštranti pochodujú okolo radu vojenských vozidiel počas protestu proti vojenskej okupácii v mjanmarskom meste Mandalay 12. februára 2021.
Foto: TASR/AP


Niekoľko stoviek ľudí sa zišlo pred ruským veľvyslanectvom v Rangúne, kde kritizovali rozhodnutie Moskvy zablokovať rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúcu vojenský prevrat v Mjanmarsku.

Toto zhromaždenie nasledovalo po podobnom proteste pred veľvyslanectvom Číny, ktorá takisto zablokovala rezolúciu BR OSN.

K prevratu v Mjanmarsku došlo 1. februára, teda v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu, ktorý vzišiel z novembrových volieb. Armáda následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav a zadržala popredných predstaviteľov civilnej vlády a ďalších politických lídrov. Puč zdôvodnila podozreniami z volebných podvodov. Vo voľbách drvivo zvíťazila Národná liga za demokraciu (NLD), vedená laureátkou Nobelovej ceny mieru a de facto premiérkou Aun Schan Su Ťij.

Armáda po prevrate dosadila "prechodnú" vládu, ktorá bude podľa jej vyhlásení pri moci len do nových volieb.