Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce ľudí v Rusku pochodovali na počesť zavraždeného Nemcova

Na snímke čelo spomienkového pochodu na opozičného politika Borisa Nemcova v Moskve, 1. marca 2015. Ľudia nesú transparent s portrétom zavraždeného politika Borisa Nemcova s nápisom "Hrdinovia neumierajú, tie guľky boli pre každého z nás". Charizmatického politika, bývalého vicepremiéra a jedného z opozičných lídrov Borisa Nemcova zavražil doteraz neznámy páchateľ 27. februára 2015 v Moskve na Červenom námestí. Foto: TASR

Desaťtisíce ľudí dnes pochodovali centrom ruskej metropoly Moskva, aby si uctili pamiatku opozičného lídra Borisa Nemcova, ktorého zavraždil páchateľ na moste v piatok večer 27. februára.

Moskva 1. marca (TASR) - Desaťtisíce ľudí dnes pochodovali centrom ruskej metropoly Moskva, aby si uctili pamiatku opozičného lídra Borisa Nemcova, ktorého zavraždil páchateľ na moste v piatok večer 27. februára.



Dav ľudí lemoval Veľký moskovský most neďaleko Kremľa, kde skúseného politika zasiahli štyri výstrely vypálené neznámym strelcom. Ten po čine nastúpil do auta a ušiel, napísala agentúra DPA.



Smútiaci ľudia zvierali v rukách kvety a mávali ruskými vlajkami, na ktorých mali pripnuté čierne pásky na počesť Nemcova. Niektorí niesli transparenty s podobou jeho tváre, iní držali plagáty s heslami "Propaganda zabíja" alebo "Nemám strach".



Organizátori, vrátane Nemcova, dnes pôvodne plánovali protest proti politike ruského prezidenta Vladimira Putina. Dohodli sa, že podujatie presunú na predmestie Moskvy, keďže radnica nepovolila jeho konanie v centre mesta.



Po zavraždení Nemcova však úrady vydali povolenie na pochod v centre.

Kolega z ruskej opozície Alexej Navaľnyj, ktorý ako prvý zvolal pochod, na dnešnej udalosti chýbal. Je zadržiavaný vo väzbe na 15 dní za údajné ilegálne rozdávanie letákov.

Nemcov, ktorý bol koncom 90. rokov minulého storočia ruským vicepremiérom a od roku 2000 aj ostrým kritikom Putina, je najprominentnejším politikom zavraždeným v postsovietskom Rusku.

Moskovská štátna televízia TV Centr odvysielala videozáznam z bezpečnostných kamier, ktorý ukazuje, že vrah zrejme vypálil výstrely z pomaly idúceho vozidla na upratovanie ulíc, práve keď prechádzalo okolo Nemcova.

Záznam, ktorý bol urobený z veľkej vzdialenosti, zachytáva, ako upratovacie vozidlo prechádza okolo siluet dvoch chodcov - údajne Nemcova a jeho priateľky.



Keď upratovacie vozidlo odíde, vidieť už len jedného chodca a tiež nejakú osobu utekajúcu od vozidla smerom k okoloidúcemu osobnému autu, ktoré zastaví uprostred cesty, nechá osobu nastúpiť a rýchlo zmizne.

Ruský vyšetrovací výbor, vplyvný úrad podriadený priamo Putinovi, v sobotu naznačil, že Nemcova mohli zavraždiť príslušníci opozície, ktorí chcú destabilizovať krajinu.

Putin už skôr prostredníctvom svojho hovorcu vyhlásil, že zločin bol provokáciou.

Vyšetrovací výbor tiež uviedol, že vražda môže súvisieť s islamskými extrémistami, pretože Nemcov kritizoval útok na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo - alebo s "radikálmi" z niektorej zo strán konfliktu vo vnútri Ukrajiny.

Priaznivci opozície a nezávislí pozorovatelia odmietli tvrdenia ruských vyšetrovateľov a vyjadrili obavy, že vražda môže vyvolať ďalšie násilnosti v Rusku, kde vláda a médiá pod kontrolou štátu vykresľujú opozíciu ako agentov Západu.

Nemcov bol hlasným kritikom politiky Ruska na Ukrajine a obviňoval Putina z vedenia nevyhlásenej vojny v susednom štáte.

Radikálni podporovatelia vlády často označovali Nemcova za "nepriateľa ľudu" a nedávno založili aj "antimajdanovské" hnutie, ktorého názov súvisí s námestím v ukrajinskej metropole Kyjev, kde sa konali protesty za nezávislosť a kde sa pred rokom začala revolúcia.

Kremeľ a ruské štátne médiá bežne označujú revolúciu na Majdane za ilegálny štátny prevrat, podporovaný Západom a obzvlášť Spojenými štátmi.