Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce rodín v Pakistane sú pre silné lejaky odrezané od sveta

Ženy sa brodia po zaplavenej ceste po monzúnových dažďoch v Karáčí v Pakistane v pondelok 11. júla 2022. Foto: TASR/AP

Od začiatku obdobia dažďov do stredy prišlo v Pakistane o život najmenej 340 ľudí.

Islamabad 27. júla (TASR) - Záchranári na juhozápade Pakistanu sa v stredu snažili dostať k tisícom rodín v dedinách, sužovaných najvýdatnejšími lejakmi od začiatku zhotovovania záznamov v tejto juhoázijskej krajine. Informuje o tom agentúra DPA.

Záchranári využívajú armádne vrtuľníky a člny, aby sa dostali k najmenej 50.000 rodinám uviaznutým v odľahlých oblastiach provincie Balúčistán, kde lokálne prívalové povodne zničili cesty a mosty. Uviedol to provinčný minister vnútra Zijá Langau.

Provinciu Balúčistán trápili niekoľko dní monzúnové dažde. V najľudnatejšom meste krajiny Karáči voda zatopila ulice a cesty, čo malo dopad na milióny ľudí.

Záchranárom pomáhajú pri odčerpávaní vody zo zaplavených ulíc a pri vyhľadávaní uviaznutých ľudí aj armádni ženisti a vojaci.

Od začiatku obdobia dažďov do stredy prišlo v Pakistane o život najmenej 340 ľudí.

Odborníci pripisujú mohutné prívalové povodne klimatickej zmene. Niektorí varujú, že krajina nimi bude aj ďalej trpieť, ak nepodnikne konkrétne a zásadné kroky.

Napriek tomu, že Pakistan prispieva ku globálnym emisiám uhlíka prispieva necelým jedným percentom, je na ôsmom mieste v zozname krajín, ktoré sú najviac ohrozené zmenou klímy.

Pakistanská ministerka pre klimatickú zmenu Šírá Rahmánová označila hrozbu plynúcu z globálneho otepľovania za existenčnú hrozbu.