Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Desiatky Afganiek protestovali v Heráte proti zákazu vzdelávania

Afganské ženy protestujú proti zákazu štúdia žien na univerzitách, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bezpečnostné sily hnutia Taliban sa snažili ženy rozohnať vodnými delami, palicami i obuškami.

Islamabad 24. decembra (TASR) - Desiatky afganských dievčat a žien, väčšinou študentiek, vyšli v sobotu do ulíc západoafganského mesta Herát a protestovali proti nariadeniu Talibanu o zákaze vzdelávania žien.

Demonštrantky sa rozdelili na menšie skupinky, zhromaždili sa pred sídlom provinciálneho guvernéra a skandovali "Vzdelanie je naším právom." Takto pre agentúru DPA opísala priebeh protestnej akcie jedna z jej účastníčok.

Bezpečnostné sily hnutia Taliban sa snažili ženy rozohnať vodnými delami, palicami i obuškami. Na videozáznamoch z miesta deja je vidno, ako na demonštrantky prúdi z hasičskej striekačky voda zjavne zmiešaná s nejakou chemikáliou, opisuje DPA.

Afganské vládnuce hnutie Taliban v utorok tento týždeň zakázalo s okamžitou platnosťou všetkým ženám navštevovať univerzity v krajine – v liste adresovanom všetkým štátnym a súkromným univerzitám to oznámilo ministerstvo vysokého školstva v Kábule.

Afganky majú okrem toho zakázané kamkoľvek cestovať bez sprievodu mužského príbuzného a mimo svojho domova sa musia zahaľovať do burky alebo hidžábu.

Taliban nedávno zakázal ženám aj vstup do parkov, lunaparkov, posilňovní a verejných kúpeľov. Školy pre dospievajúce dievčatá sú vo väčšine územia Afganistanu zatvorené už viac než rok.

Taliban sa zmocnil vlády v Afganistane vlani v auguste.