Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Desiatky dievčat protestovali proti zákazu Talibanu vzdelávať sa

Na archívnej snímke afganské dievčatá kráčajú hore schodmi do triedy v škole v Kábule. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň sa objavili správy, že miestni predstavitelia otvorili na žiadosť kmeňových vodcov päť stredných škôl pre študentky.

Kábul 10. septembra (TASR) - Skupina dospievajúcich dievčat vyšla v sobotu do ulíc hlavného mesta východoafganskej provincie Paktíja a dožadovala sa svojho práva na vzdelanie. Informovali o tom miestne médiá a následne tlačová agentúra DPA.

Zábery spravodajského kanála TOLOnews zachytávali desiatky dievčat v školských rovnošatách a niekoľko z nich aj v moslimských závojoch, ako pochodujú ulicami mesta Gardéz.

Paktíja je provincia s prevažne paštúnskym obyvateľstvom, kde sa dodržiavajú konzervatívne kmeňové tradície. Provincia je tiež baštou zástupcu najvyššieho vodcu Talibanu a ministra vnútra Sirádžuddína Hakkáního.

"Prečo ste zatvorili naše školy? Prečo sa pohrávate s našimi citmi?" kládlo otázky jedno dievča cez slzy na jednom z videí.

Minulý týždeň sa objavili správy, že miestni predstavitelia otvorili na žiadosť kmeňových vodcov päť stredných škôl pre študentky.

Radikálne hnutie Taliban od vlaňajšieho návratu k moci zakázalo dievčatám vzdelávať sa po skončení šiesteho ročníka.

Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid vyhlásil, že túto záležitosť budú prešetrovať, a dodal, že iba ministerstvo školstva Talibanu má právomoc rozhodnúť o týchto otázkach.