Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Krajiny a EÚ žiadajú stiahnutie Ruska zo Záporožskej elektrárne

Záporožská jadrová elektráreň Foto: TASR/AP

Stiahnutie ruských vojsk podľa vyhlásenia takisto umožní expertom MAAE prehliadku elektrárne súlade s požiadavkami na bezpečnosť.

Viedeň 14. augusta (TASR) - Desiatky krajín i Európska únia v nedeľu žiadali okamžité stiahnutie ruských vojakov zo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Rozmiestnenie ruského vojenského personálu a zbraní pri jadrovom zariadení je neprijateľné a neberie do úvahy ochranu, bezpečnosť a zásady bezpečnosti, k dodržiavaniu ktorých sa zaviazali všetci členovia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE)," uviedli tieto krajiny s spoločnom vyhlásení.

"Vyzývame Ruskú federáciu, aby okamžite stiahla svoje vojenské sily a všetok neoprávnený personál zo Záporožskej jadrovej elektrárne, jej bezprostrednej blízkosti a celého územia Ukrajiny," uvádzajú EÚ, Austrália, Británia, Japonsko, Nový Zéland, Nórsko, USA a ďalšie krajiny. Cieľom má byť umožniť prevádzkovateľovi elektrárne a ukrajinským úradom pokračovať vo vykonávaní svojich povinností "v rámci medzinárodne uznaných hraníc Ukrajiny".

Stiahnutie ruských vojsk podľa vyhlásenia takisto umožní expertom MAAE prehliadku elektrárne súlade s požiadavkami na bezpečnosť.

Záporožská atómová elektráreň je najväčšou elektrárňou svojho druhu v Európe. Ruské invázne sily ju obsadili ešte v marci. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ostreľovania tejto elektrárne, ktoré v uplynulých dňoch poškodilo niektoré jej objekty a musel byť vypnutý jeden z reaktorov.