Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Desiatky krajín v OSN obvinili Čínu zo zneužívania ľudských práv

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spoločné vyhlásenie obsahuje aj znepokojenie zo správ o mučení a inom krutom, neľudskom alebo ponižujúcom zaobchádzaní.

Ženeva 14. júna (TASR) - Desiatky krajín vyjadrili v utorok znepokojenie zo zneužívania ľudských práv v čínskom regióne Sin-ťiang a požadovali, aby vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová zverejnila dlho odkladanú správu o tamojšej situácii v oblasti ľudských práv. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Holandský veľvyslanec pri OSN v Ženeve Paul Bekkers v utorok na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v spoločnom vyhlásení v mene 47 krajín poukázal na množstvo "dôveryhodných správ", ktoré Čína vehementne odmieta, ktoré však naznačujú svojvoľné zadržiavanie viac ako milióna Ujgurov a príslušníkov iných moslimských menšín v regióne Sin-ťiang.

Spoločné vyhlásenie obsahuje aj znepokojenie zo "správ o mučení a inom krutom, neľudskom alebo ponižujúcom zaobchádzaní alebo trestaní, nútenej sterilizácii, sexuálnom a rodovo podmienenom násilí, nútenej práci a nútenom oddeľovaní detí od rodičov úradmi".

Bekkers v mene 47 štátov zopakoval i výzvu adresovanú Číne, aby urýchlene reagovala na tieto správy a "ukončila svojvoľné zadržiavanie moslimských Ujgurov a osôb patriacich k iným menšinám".

Štáty tiež od Pekingu žiadajú, aby vyšetrovateľom a expertom OSN umožnil "zmysluplný a neobmedzený prístup" v záujme nezávislého posúdenia situácie priamo na mieste.

Čínsky veľvyslanec pri OSN Čchen Sü v reakcii na spoločné vyhlásenie kritizoval Holandsko a ostatných signatárov za šírenie "klamstiev a fám s cieľom zaútočiť na Čínu". Vyzdvihol Bacheletovej nedávnu návštevu v Číne a trval na tom, že "zlepšila jej chápanie čínskej cesty rozvoja ľudských práv".

Agentúra AFP dodala, že Bacheletová je vystavená tlaku, aby zverejnila dlho odkladanú správu o situácii v oblasti ľudských práv v Sin-ťiangu, ktorá je podľa diplomatov pripravená už niekoľko mesiacov.

Bacheletová, ktorá v pondelok oznámila, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie, prisľúbila, že správa bude zverejnená skôr, ako 31. augusta odstúpi.

Utorkové spoločné vyhlásenie však vyzvalo na "okamžité zverejnenie správy".

AFP uviedla, že na obranu Číny sa na zasadnutí v Ženeve postavilo len niekoľko krajín, pričom Bielorusko, Kuba a Severná Kórea tiež trvali na tom, že správa o stave ľudských práv v Sin-ťiangu by sa nemala zverejňovať.