Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Desmonda Tutu hospitalizovali pre nepoddajnú infekciu

Desmond Tutu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tutu, 88-ročný emeritný arcibiskup, už viac ako 15 rokov podstupuje liečbu rakoviny prostaty. Naposledy ho hospitalizovali v septembri 2018 z dôvodu "série testov".

Johannesburg 4. decembra (TASR) - Juhoafrického duchovného, bojovníka proti apartheidu a laureáta Nobelovej ceny za mier Desmonda Tutu prijali do nemocnice v Kapskom Meste na liečbu infekcie, ktorú jeho manželka označila za "nepoddajnú".

"Emeritný arcibiskup Desmond Tutu bol prijatý do nemocnice na liečbu nepoddajnej infekcie," uviedla jeho manželka Leah Tutu vo vyhlásení, ktoré v stredu zverejnila nadácia Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation. "Arcibiskup bol v ostatných rokoch viackrát hospitalizovaný z dôvodu liečby podobného stavu," dodala.

Tutu, 88-ročný emeritný arcibiskup, už viac ako 15 rokov podstupuje liečbu rakoviny prostaty. Naposledy ho hospitalizovali v septembri 2018 z dôvodu "série testov", po dvoch týždňoch ho z nemocnice prepustili, pripomína agentúra AFP.

V roku 2016 bol Tutu štyrikrát hospitalizovaný, pričom pre pretrvávajúcu infekciu súvisiacu s jeho rakovinou prostaty sa vtedy podrobil aj menšiemu chirurgickému zákroku.

Desmond Tutu dostal v roku 1984 Nobelovu cenu za mier za svoj odpor proti apartheidu. Z verejného života sa stiahol v roku 2010.

Nedávno, koncom septembra, sa v Juhoafrickej republike stretol s britským princom Harrym, jeho manželkou Meghan a ich synom Archiem, pričom sa vtedy zdalo, že sa teší dobrému zdraviu.