Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Deti v Afganistane zomierajú na podvýživu, tvrdia miestne zdroje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Humanitárnu krízu v Afganistane prehĺbilo v polovici augusta stiahnutie amerických vojakov a následné ovládnutie krajiny fundamentalistickým hnutím Taliban.

Kábul 3. októbra (TASR) - Deti v Afganistane zomierajú od hladu, uviedli v sobotu pre AFP miestne aj medzinárodné zdroje.

V provincii Ghór zomrelo v nemocnici na následky podvýživy za posledných šesť mesiacov najmenej 17 detí, povedal pre AFP šéf provinčného zdravotníckeho úradu mula Mohamed Ahmádí s tým, že stovkám detí v strednom Afganistane hrozí hladomor.

Hovorca Detského fondu OSN (UNICEF) v Afganistane pre AFP nevedel potvrdiť počet obetí v Ghóre, obáva sa však, že v krajine trpí "veľa detí".

Sieť kontaktov, pomocou ktorej UNICEF monitoruje situáciu, bola v Afganistane narušená, a preto sa agentúra musí spoliehať na neoficiálne informácie, priblížil hovorca. "Uvedomujeme si však, že sme na pokraji alebo už uprostred (katastrofy)," dodal.

Humanitárnu krízu v Afganistane prehĺbilo v polovici augusta stiahnutie amerických vojakov a následné ovládnutie krajiny fundamentalistickým hnutím Taliban, pripomína AFP.

Existujúce problémy ako sucho, prudký rast cien potravín a straty pracovných miest ešte znásobilo takmer úplne zastavenie toku humanitárnej pomoci zo zahraničia, analyzuje AFP.

OSN očakáva, že do konca roka bude milión afganských detí potrebovať zdravotnú starostlivosť v dôsledku "akútnej vážnej podvýživy", pričom ďalšieho 3,3 milióna bude trpieť akútnou podvýživou.