Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Pakistane zabili policajta, ktorý strážil tím očkujúci proti obrne

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Aktuálna očkovacia kampaň je súčasťou celoštátneho programu, ktorého cieľom je do konca roku 2021 úplne vykoreniť na území Pakistanu detskú obrnu.

Islamabad 19. septembra (TASR) - Ozbrojení muži na motorke zastrelili v nedeľu vo vidieckej oblasti na severozápade Pakistanu policajta strážiaceho členov vakcinačného tímu, ktorý očkoval dedinčanov proti detskej obrne. Píše o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne policajné zdroje.

Útok sa odohral v dedine Dhál Behzádí, približne 75 kilometrov južne od Pešávaru, hlavného mesta provincie Chajbar Paštúnchvá.

Samotní členovia očkovacieho tímu vyviazli z incidentu bez ujmy na zdraví. K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil.

Atentát na zdravotnícky personál sa udial v tretí deň plánovanej päťdňovej činnosti mobilnej vakcinačnej stanice, ktorá prechádza naprieč územím uvedenej pakistanskej provincie a očkuje jej obyvateľov proti detskej obrne.

Aktuálna očkovacia kampaň je súčasťou celoštátneho programu, ktorého cieľom je do konca roku 2021 úplne vykoreniť na území Pakistanu detskú obrnu. Tento rok ešte krajina nehlásila ani jeden prípad tohto vírusového ochorenia centrálneho nervstva.

Pakistan a susedný Afganistan sú jedinými štátmi na svete, kde sa ešte detská obrna medzi obyvateľstvom prirodzene vyskytuje. Donedávna patrila k takýmto krajinám aj západoafrická Nigéria, tá však konečné víťazstvo nad poliomyelitídou ohlásila minulý rok.