Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Deväť uviaznutých baníkov v Číne našli mŕtvych

Na archívnej snímke záchranári na mieste explózie v bani na zlato v čínskom meste Čchi-sia 18. januára 2021. Foto: TASR/AP

K výbuchu v bani na zlato v čínskom meste Čchi-sia v provincii Šan-tung došlo 10. januára.

Peking 25. januára (TASR) - Deväť ďalších čínskych baníkov, ktorí pred dvoma týždňami uviazli po výbuchu v bani na zlato vo východočínskej provincii Šan-tung, je mŕtvych. V pondelok o tom informovali čínske štátne médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP. Po explózii je ešte stále nezvestný jeden baník.

"Od nedeľného popoludnia do dnešného popoludnia neprestali záchranári v pátraní a našli ďalších deväť uviaznutých baníkov, ktorí sú, žiaľ, všetci mŕtvi," uviedla televízna stanica CCTV, ktorá citovala starostu mesta Jen-tchaj.

Jedenásť baníkov našli živých v nedeľu a zachránili ich.

Na snímke z čínskej tlačovej agentúry Sinchua záchranári vynášajú baníka uviaznutého v bani na zlato v meste Čchi-sia vo východočínskej provincii Šan-tung 24. januára 2021.
Foto: TASR/AP


K výbuchu v bani na zlato v meste Čchi-sia v provincii Šan-tung došlo 10. januára. Dovedna 22 baníkov po explózii uviazlo približne 600 metrov pod zemským povrchom. V bani v čase nehody prebiehali stavebné práce. Polícia po výbuchu zadržala dvoch vedúcich pracovníkov, ktorí o nehode informovali úrady až po vyše 24 hodinách. Príčina explózie nie je známa.