Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Devecser a Kolontár spomínajú na tragický únik kalu spred troch rokov

Zaplavené domy po vyliatí toxického kalu z hlinikárne na spracovanie bauxitu Timfoldgyar pri Ajke po pretrhnutí hrádze v maďarskej obci Devecser. Foto: TASR/AP

Tragédia si vyžiadala desať obetí a viac ako 200 ľudí utrpelo zranenia.

Budapešť 4. októbra (TASR) - Obyvatelia maďarského mestečka Kolontár a obce Devecser si dnes pripomínajú tretie výročie ekologickej katastrofy na západe krajiny, pri ktorej sa 4. októbra 2010 pretrhla hrádza odkaliska.

Tragédia si vyžiadala desať obetí a viac ako 200 ľudí utrpelo zranenia.

Toxický červený kal zalial Kolontár a obce Devecser a Somlóvásárhely. Zničených bolo okolo 400 domov. Kal zlikvidoval celý ekosystém rieky Marcal.

V Kolontári sa dnes koná omša a po nej vystúpi s prejavom primátor mesta. Tichú spomienku ukončí fakľový pochod, spresnila agentúra MTI.

Fakľový pochod bude večer aj v Devecseri, kde počas dňa môžu ľudia navštíviť novovybudované a po tragédii obnovené objekty.

Galéria: Ekologická havária v Maďarsku





Mimoparlamentná strana Spolu-PM (Együtt-PM) expremiéra Gordona Bajnaiho pri tejto príležitosti vyhlásila, že by už bolo načase pomenovať vinníkov katastrofy a zistiť, kam zmizli financie, ktoré na pomoc postihnutého regiónu ponúkli obyvatelia Maďarska.