Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Deviatich Srbov obžalovali z vraždy stovky Moslimov počas vojny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Konflikt spustilo vyhlásenie nezávislosti Bosny a Hercegoviny od bývalej Juhoslávie v roku 1992. Vojna si následne vyžiadala takmer 100.000 mŕtvych a vyše dva milióny vysídlených.

Sarajevo 30. decembra (TASR) - Bosnianska prokuratúra pre vojnové zločiny obžalovala deviatich bosnianskych Srbov zo zabitia takmer 100 Bosniakov (Moslimov) vrátane siedmich celých rodín začiatkom vojny v Bosne a Hercegovine (1992 – 1995).

Informuje o tom tlačová agentúra Reuters, citujúc zo stredajšieho vyhlásenia zmienenej prokuratúry.

Deviati muži, bývalí príslušníci a velitelia bosnianskosrbskej armády, boli obžalovaní z vraždy moslimských civilistov v prevažne etnicky srbskej oblasti mesta Nevesinje, ktoré leží na juhovýchode krajiny. Medzi obeťami sú desiatky žien, starých ľudí a detí.

K vraždám došlo v lete 1992, tvrdí prokuratúra. Dosiaľ sa podarilo nájsť pozostatky 49 osôb, zatiaľ čo ďalších 47 ľudí je stále nezvestných. Na to, aby proces mohol pokračovať, bude musieť obžalobu potvrdiť najvyšší štátny súd Bosny a Hercegoviny.

K zatknutiu deviatich obžalovaných došlo 16. decembra. Oznámenie o obžalobe prichádza v čase, keď Štátny úrad pre vyšetrovanie a ochranu (SIPA) podnikol sériu zatknutí obvinených z vojnových zločinov, doplnila stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Aj 26 rokov po skončení tohto zničujúceho vojnového konfliktu medzi pravoslávnymi Srbmi, katolíckymi Chorvátmi a moslimskými Bosniakmi krajina stále pátra po nezvestných ľuďoch a dožaduje sa, aby boli podozriví zločinci vystavení spravodlivosti.

Konflikt spustilo vyhlásenie nezávislosti Bosny a Hercegoviny od bývalej Juhoslávie v roku 1992. Vojna si následne vyžiadala takmer 100.000 mŕtvych a vyše dva milióny vysídlených.

Táto balkánska krajina v súčasnosti zároveň prechádza svojou najhoršou povojnovou politickou krízou, pričom hrozba bosnianskych Srbov stiahnutím sa z centrálnych celoštátnych inštitúcií vrátane spoločných ozbrojených síl vyvoláva obavy z nového konfliktu.