Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Dezignovaný rumunský premiér nezískal dôveru parlamentu

Dezignovaný rumunský premiér Dacian Ciološ pred zasadnutím parlamentu 20. októbra 2021 v Bukurešti. Foto: TASR/AP

Na ťahu je teraz opäť rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorý môže podľa tamojšej ústavy urobiť novú nomináciu na post premiéra po konzultácii s politickými stranami.

Bukurešť 20. októbra (TASR) - Rumunský parlament v stredu podľa očakávaní nevyslovil dôveru menšinovej centristickej vláde dezignovaného premiéra Daciana Ciološa. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa tým predlžuje patová situácia v krajine, ktorú mohutne zasiahla ďalšia vlna pandémie.

Rumunsko je jeden z najchudobnejších štátov Európskej únie. Krajina sa podľa Reuters aktuálne nachádza "v politickej paralýze", pretože tamojší parlament 5. októbra vyslovil nedôveru vláde na čele s liberálnym premiérom Florinom Cituom. Stalo sa tak niekoľko týždňov po tom, ako jeho vládu opustil jeden z koaličných partnerov, obviniac ho z "diktátorského prístupu".

Na ťahu je teraz opäť rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorý môže podľa tamojšej ústavy urobiť novú nomináciu na post premiéra po konzultácii s politickými stranami. Analytici predpokladajú, že zostavením nového kabinetu poverí niekoho zo svojej liberálnej strany.