Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Di Maio: Bilaterálne rokovania s Ruskom momentálne nie sú možné

Na archívnej snímke zo 17. feburára 2022 taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. Foto: TASR/AP

Taliansky premiér Draghi sa má podľa médií stretnúť v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, zatiaľ však nebol dohodnutý konkrétny dátum schôdzky.

Rím 23. februára (TASR) - Taliansko vzhľadom na situáciu na východe Ukrajiny momentálne nemôže pokračovať v bilaterálnych rozhovoroch s Ruskom, povedal v stredu taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Dnes ráno sme s premiérom (Mariom) Draghim koordinovali ďalšie kroky, ktoré treba podniknúť v snahe presadiť diplomatické riešenie," povedal Maio počas svojho prejavu v Senáte.

"Myslíme si, že nové bilaterálne stretnutia s ruským vedením sa nemôžu uskutočniť dovtedy, kým neprejaví záujem o deeskaláciu napätia," dodal Maio.

DPA pripomína, že Draghi sa má podľa médií stretnúť v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, zatiaľ však nebol dohodnutý konkrétny dátum schôdzky.

Kremeľ tento týždeň uznal nezávislosť dvoch separatistických oblasti na východe Ukrajiny. Členské štáty Európskej únie v reakcii na tento krok v stredu popoludní definitívne schválili balík sankcií voči Rusku, ktorý EÚ ohlásila predošlý deň. Aktuálne tak na sankčnom zozname figuruje 555 jednotlivcov a 52 inštitúcií a firiem, uvádza sa v tlačovej správe Rady EÚ.