Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dieťa sa pri kúpaní nakazilo parazitom; zomrelo na zápal mozgu

Na snímke rieka Elkhorn v americkom štáte Nebraska, 18. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Lekári sa domnievajú, že príčinou úmrtia bola primárna amébová meningoencefalitída – smrteľná choroba, ktorú spôsobuje práve jednobunkový organizmus slzovička zhubná.

Omaha 19. augusta (TASR) - V americkom štáte Nebraska zomrelo dieťa nakazené parazitom slzovičkou zhubnou, ktorá spôsobuje smrteľný zápal mozgu. Stalo sa tak po tom, čo sa kúpalo v tamojšej rieke Elkhorn. V noci na piatok o tom informovali úrady okresu Douglas. Informuje o tom televízia Sky News.

Dieťa sa v rieke kúpalo 8. augusta, prvé príznaky ochorenia sa uňho objavili približne o päť dní neskôr.

Lekári sa domnievajú, že príčinou úmrtia bola primárna amébová meningoencefalitída – smrteľná choroba, ktorú spôsobuje práve jednobunkový organizmus slzovička zhubná.

Úrad verejného zdravotníctva oznámil, že úmrtie dieťaťa vyšetruje aj americký Úrad pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC). Ak sa nákaza parazitom skutočne potvrdí, išlo by o prvú obeť slzovičky v dejinách Nebrasky.

Slzovička zhubná sa bežne vyskytuje v pôde a teplých vodách, ako sú rieky, jazerá a termálne pramene. Do ľudského organizmu sa môže dostať vdýchnutím vody, avšak nie jej prehltnutím.

CDC uviedlo, že infekcia slzovičkou je veľmi vzácna, no ak k nej dôjde, je zvyčajne smrteľná. V USA sa v rokoch 1962 - 2021 vyskytlo 154 prípadov primárnej amébovej meningoencefalitídy, prežili ju len štyri osoby. V priebehu tohto roka však ide už o druhé úmrtie na túto infekciu. V júli zomrel obyvateľ štátu Missouri po tom, čo sa nakazil slzovičkou pri kúpaní v jazere Lake of Three Fires v Iowe.

Odborníci preto ľuďom odporučili, aby pri kúpaní v prírodnej teplejšej vode používali štipce na nos.