Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Dievčatko, ktoré sa narodilo matke s poškodeným mozgom, je už doma

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Matka bola aj počas tehotenstva v bezvedomí a nereagovala na okolie.

Varšava 17. mája (TASR) - Poľské dievčatko, ktoré sa predčasne cisárskym rezom narodilo matke s poškodeným mozgom a potom ho niekoľko mesiacov liečili v nemocnici, prepustili v dobrom zdravotnom stave. Vo štvrtok to oznámila lekárka Ewa Gulczyňská, šéfka novorodeneckého oddelenia na špecializovanej gynekologicko-pôrodníckej klinike v meste Lodž v strednom Poľsku.

Podľa slov lekárky sa bábätko narodilo vo februári a vážilo 850 gramov. Matka bola aj počas tehotenstva v bezvedomí a nereagovala na okolie. Jej graviditu tri mesiace posilňovali a udržiavali, aby dali dieťaťu šancu prežiť.

Gulczyňská pre tlačovú agentúru AP uviedla, že dievčatko prepustili z nemocnice 10. mája, pričom vážilo 3420 gramov, a už je doma s otcom aj starou matkou. Bude pod dohľadom lekárov, ale prognóza je dobrá.

Po pôrode museli dievčatko umiestniť na jednotku intenzívnej starostlivosti a na deväť dní napojiť na dýchací prístroj, ktorý mu pomáhal s vážnymi problémami s dýchaním.

Otec bábätka Robert Kasiura pre televíziu TVN24 povedal, že je "megašťastný, že Nikola prežila".

"Teraz čakáme na Wiolu," dodal o matke dievčatka.

Lekári liečia aj 24-ročnú matku, ktorá pri autonehode vlani v októbri utrpela zranenie hlavy. Stále je hospitalizovaná a jej vyhliadky nie sú jasné.

Hlavný pôrodník z kliniky Centrum zdravia poľskej matky (ICZMP) v Lodži, Krzysztof Szaflik, pre TVN24 vyhlásil, že to bola naozaj veľká výzva správne liečiť matku, aby pritom neuškodili tehotenstvu.

"V tomto prípade môžeme hovoriť o zázraku" vzhľadom na mnoho rizík, ktoré ohrozovali tehotenstvo, dodal Szaflik.