Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Diplomat EÚ varuje pred čoraz väčšou izoláciou Maďarska a Poľska

Maďarský premiér Viktor Orbán, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán s poľským partnerom Mateuszom Morawieckým na štvrtkovom stretnutí v Budapešti potvrdili pozíciu oboch krajín v otázke vetovania dlhodobého rozpočtu EÚ.

Budapešť/Brusel 27. novembra (TASR) - Nemenovaný vysokopostavený diplomat EÚ odmietol návrhy na opätovné otvorenie mechanizmu podmienenosti v Európskom parlamente alebo v Rade EÚ.

Podľa agentúry AFP tým nemenovaný diplomat reagoval na postoj Maďarska a Poľska, ktoré odmietli schváliť bezprecedentný balík v celkovej hodnote vyše 1,8 bilióna eur, pretože nesúhlasia s tým, aby prístup k eurofondom bol podmienený kvalitou právneho štátu v prijímajúcej krajine.

"Je zrejmé, že nie je absolútne žiadna podpora pre opätovné otvorenie mechanizmu podmienenosti v Európskom parlamente alebo v Rade" Európskej únie, uviedol diplomatický zdroj.

Dodal, že "svojím vyhlásením sa Poľsko a Maďarsko dostávajú čoraz hlbšie do izolácie."

Maďarský premiér Viktor Orbán s poľským partnerom Mateuszom Morawieckým na štvrtkovom stretnutí v Budapešti potvrdili pozíciu oboch krajín v otázke vetovania dlhodobého rozpočtu EÚ a s ním spojeného plánu na oživenie európskej ekonomiky po koronakríze. Informovala o tom agentúra AP.

Vo svojom spoločnom vyhlásení šéfovia vlád oboch krajín odmietli akýkoľvek mechanizmus, ktorý by finančne sankcionoval členské štáty EÚ za porušenie demokratických princípov.

Na tzv. kondicionalite sa v tomto smere dohodli 5. novembra v Rade EÚ vyjednávači Európskeho parlamentu a nemeckého predsedníctva. Členské krajiny EÚ, ktoré nebudú dodržiavať zásady právneho štátu, podľa tejto dohody riskujú stratu prístupu k finančným prostriedkom EÚ.

Agentúra AFP poznamenala, že Orbánova strana Fidesz patrí k Európskej ľudovej strane, ale aj v rámci tohto zoskupenia mnohí predstavitelia kritizovali Fidesz a jeho výsledky v oblasti budovania a ochrany právneho štátu.