Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

E. Mora: Vyjednávači sa priblížili k záchrane jadrovej dohody s Iránom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hlavným problémom podľa neho zostáva nájsť riešenie v súvislosti so zrušením amerických sankcií voči Iránu a zastavením jadrových aktivít Teheránu.

Viedeň 20. júna (TASR) - Vyjednávači sú "bližšie" k záchrane jadrovej dohody s Iránom; v rokovaniach však stále existujú problematické body. Povedal to v nedeľu Enrique Mora vysokopostavený diplomat EÚ, píše agentúra AFP.

"Sme bližšie k dohode, no stále sme ju nedosiahli," povedal Mora po skončení ďalšieho kola rokovaní vo Viedni.

Mora podľa svojich slov očakáva, že "delegácie sa vrátia s jasnejšími pokynmi a jasnejšími nápadmi o tom, ako konečne dosiahnuť dohodu". Mora však nešpecifikoval, kedy budú rokovania pokračovať.

Hlavným problémom podľa neho zostáva nájsť riešenie v súvislosti so zrušením amerických sankcií voči Iránu a zastavením jadrových aktivít Teheránu.

Nedeľňajšie stretnutie bolo súčasťou rokovaní o záchrane jadrovej dohody, ktorú s Iránom v roku 2015 podpísalo šesť krajín, s cieľom dosiahnuť návrat USA k dohode. Signatári sa takisto snažia dosiahnuť, aby Irán opätovne začal plniť záväzky vyplývajúce z tohto dokumentu.

Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA podpísali v roku 2015 s Iránom tzv. jadrovú dohodu - známu aj pod názvom Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) -, ktorá zaviazala Teherán, aby výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity.
Na archívnej snímke bývalý americký prezident Donald Trump 28. februára 2021.
Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump svoju krajinu z tejto dohody vyňal v roku 2018 a USA voči Iránu zaviedli sankcie.

Vo štvrtok 24. júna sa končí platnosť tzv. technickej dohody o inšpekciách jadrových zariadení v Iráne, uzatvorená medzi Teheránom a Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE), pripomína AFP.