Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Diplomati EÚ predĺžili sankcie voči Islamskému štátu a al-Káide

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V súčasnosti sa sankčný režim EÚ vzťahuje na 13 jednotlivcov a štyri skupiny.

Brusel/Luxemburg 17. októbra (TASR) - Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok v Luxemburgu predĺžili sankcie voči Islamskému štátu (IS)/Dáíšu a teroristickej organizácii al-Káida o ďalší rok, do 31. októbra 2023. Informuje o tom spravodajca TASR.

Rada EÚ pre zahraničné veci sankcie potvrdila na pravidelnom mesačnom pracovnom zasadnutí. V súčasnosti sa sankčný režim EÚ vzťahuje na 13 jednotlivcov a štyri skupiny. To znamená zmrazenie aktív a zákaz cestovania do krajín EÚ a osoby a subjekty z EÚ majú zakázané sprístupňovať finančné prostriedky pre ľudí zo sankčného zoznamu. Sankcie EÚ dopĺňajú opatrenia uložené Bezpečnostnou radou OSN proti IS/Dáíš a al-Káide.

V oficiálnom vyhlásení Rady EÚ sa uvádza, že Únia je aj naďalej odhodlaná konať proti tým, ktorí ohrozujú medzinárodný mier a bezpečnosť plánovaním, financovaním a vykonávaním teroristických útokov, ako aj šírením smrtiacej teroristickej propagandy po celom svete.

Od septembra 2016 môže EÚ autonómne prijímať reštriktívne opatrenia voči IS/Dáíš a al-Káide a osobám, skupinám, podnikom a subjektom s nimi spojenými. Zameriavajú sa na osoby a skupiny, ktoré páchajú teroristické útoky, poskytujú im podporu a podnecujú ich, alebo ktoré verbujú dobrovoľníkov.

Pondelňajšie rozhodnutie nadobudne účinnosť dňom nasledujúcim po jeho zverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)