Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Diplomati EÚ stanovili akčný plán pre vzťahy s Afganistanom

Bojovníci Talibanu sa rozprávajú v prázdnej väznici Pul-e-Charkhi, kde prednedávnom väznili ich spolubojovníkov v Kábule 13. septembra 2021. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Diplomati sa zhodli na tom, že operatívna angažovanosť EÚ a jej členských štátov bude prispôsobená politike a činnostiam afganského dočasného vládneho kabinetu vymenovaného hnutím Taliban.

Brusel 21. septembra (TASR) - Diplomati členských krajín EÚ schválili v utorok v Bruseli - vo formáte Rady EÚ pre všeobecné záležitosti - závery o Afganistane. Zdôraznili v nich záväzok Únie k mieru a stabilite v tejto krajine a podporu afganskému ľudu. Zároveň stanovili akčný plán EÚ pre Afganistan v blízkej budúcnosti.

Zo záverov vyplýva, že euroblok uznáva, že situácia v Afganistane aktuálne predstavuje pre medzinárodné spoločenstvo hlavnú výzvu. EÚ zároveň zdôrazňuje potrebu silnej koordinácie pri spolupráci s medzinárodnými partnermi, najmä s OSN.

Diplomati sa zhodli na tom, že operatívna angažovanosť EÚ a jej členských štátov bude prispôsobená politike a činnostiam afganského dočasného vládneho kabinetu vymenovaného hnutím Taliban.

EÚ nepreukáže tejto vláde žiadnu legitimitu a bude ju hodnotiť podľa piatich referenčných kritérií schválených ministrami zahraničných vecí EÚ počas ich neformálneho stretnutia v Slovinsku na začiatku septembra. V tejto súvislosti vyjadrila EÚ znepokojenie najmä čo sa týka práv žien a dievčat v Afganistane.

Minimálna diplomatická prítomnosť EÚ v Kábule - v závislosti od bezpečnostnej situácie - má uľahčiť poskytovanie humanitárnej pomoci a monitorovanie humanitárnej situácie v Afganistane. Mala by tiež koordinovať a podporovať bezpečný, zaistený a riadny odchod všetkých cudzích štátnych príslušníkov a Afgancov, ktorí chcú opustiť svoju krajinu.

Diplomati potvrdili, že vysokou prioritou EÚ bude iniciovať regionálnu politickú platformu spolupráce s priamymi susedmi Afganistanu s cieľom predchádzať negatívnym vedľajším účinkom situácie v regióne a podporovať hospodársku odolnosť a regionálnu hospodársku spoluprácu, ako aj humanitárne potreby.

Rada EÚ pre všeobecné záležitosti sa k tejto záležitosti vráti na svojom októbrovom zasadnutí, na ktorom pripraví pracovnú agendu pre októbrový summit EÚ.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)