Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Diplomati sa chcú dostať k nemeckému občanovi zadržiavanému na Kube

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Frómetu Compteho, ktorý má nemecké aj kubánske občianstvo, zadržali na Kube v júni minulého roka.

Berlín 29. marca (TASR) - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že nemeckí diplomati sa usilujú získať prístup k nemeckému občanovi Luisovi Frómetovi Comptemu, ktorý je od vlaňajšieho júna väznený na Kube. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Nemecké veľvyslanectvo v Havane sa prípadom zaoberá a je v blízkom spojení s kubánskymi úradmi, rodinnými príslušníkmi zasiahnutého muža i jeho právnikom," uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

Frómetu Compteho, ktorý má nemecké aj kubánske občianstvo, zadržali na Kube v júni minulého roka, uviedlo ministerstvo na svojej oficiálnej webovej stránke. V decembri ho odsúdili na trest odňatia slobody v dĺžke 25 rokov za podnecovanie verejných nepokojov, píše DPA s odvolaním sa na správu Medzinárodnej spoločnosti pre ľudské práva (IGFM) so sídlom vo Frankfurte nad Mohanom.

IGFM v utorok na sociálnej sieti Twitter napísala, že tento 59-muž plánuje začať protestnú hladovku s cieľom vyjadriť nespokojnosť so svojím uväznením.

Táto organizácia takisto žiada podporu pre svoju žiadosť pre Európsky parlament na prepustenie "politického väzňa" Frómetu Compteho.