Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Diplomati EÚ sa dohodli na vojenskej výcvikovej misii v Mozambiku

Na archívnej snímke ženy a deti, ktoré utiekli z mesta Palma v severnom Mozambiku po tom, ako doň vtrhli militanti napojení na teroristickú organizáciu Islamský štát, čakajú pred budovou pre utečencov v mozambickom meste Pemba. Foto: TASR/AP

Komisia pripomenula, že bezpečnostná a humanitárna situácia v provincii Cabo Delgado sa od roku 2017 neustále zhoršuje.

Brusel 12. júla (TASR) – Ministri zahraničných vecí krajín EÚ sa v pondelok v Bruseli dohodli na zriadení vojenskej výcvikovej misie EÚ v Mozambiku (EUTM Mozambique).

Cieľom misie bude výcvik a podpora mozambických ozbrojených síl pri ochrane civilného obyvateľstva a obnove bezpečnosti a ochrany v provincii Cabo Delgado.

Rozhodnutie Rady EÚ pre zahraničné veci je reakciou na žiadosť mozambických orgánov o väčšiu angažovanosť Únie v oblasti mieru a bezpečnosti. Vo svojom liste z 3. júna 2021 prezident Mozambiku Filipe Nyusi napísal, že nasadenie vojenskej výcvikovej misie EÚ vo svojej krajine privíta.

Mandát misie bude spočiatku trvať dva roky. Počas tohto obdobia bude jej strategickým cieľom podpora budovania kapacít a spôsobilostí mozambických ozbrojených síl. Členovia misie majú zabezpečovať vojenský výcvik vrátane operačnej prípravy a špecializovaného výcviku v oblasti boja proti terorizmu a odborného vzdelávania v oblasti ochrany civilného obyvateľstva a dodržiavania medzinárodného humanitárneho práva a zákona o ľudských právach.

Veliteľom misie EUTM Mozambique bude francúzsky viceadmirál Hervé Bléjean a priamo v teréne bude za výkon misie zodpovedný portugalský brigádny generál Nuno Lemos Pires.

Komisia pripomenula, že bezpečnostná a humanitárna situácia v provincii Cabo Delgado sa od roku 2017 neustále zhoršuje. Stupňovanie násilia viedlo k vnútornému vysídleniu viac ako 700.000 ľudí, pričom podľa odhadov najmenej 1,3 milióna ľudí v Cabo Delgado a susedných provinciách Niassa a Nampula potrebuje okamžitú humanitárnu pomoc a ochranu.