Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Diplomati z pôvodných zakladajúcich štátov EÚ sa schádzajú v Berlíne

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Foto: TASR/AP

Šéf nemeckej diplomacie F. Steinmeier varoval pred unáhlenými rozhodnutiami, zdôraznil, že v takých časoch, ako nastali teraz, nemôžeme byť hysterickí, ale nemôžeme ani upadnúť do paralýzy.

Berlín 25. júna (TASR) - Je nanajvýš dôležité, aby sme rozhodnutie britských voličov o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie považovali za alarmujúci signál - politici Európskej únie musia venovať pozornosť očakávaniam vlád európskych štátov i očakávaniam ľudu týchto krajín, povedal dnes nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

Šéf nemeckej diplomacie sa vyjadril pre agentúru AP v Berlíne po príchode na rýchle zvolané stretnutie vrcholných diplomatov zo šiestich pôvodných zakladajúcich členských štátov EÚ - Nemecka, Francúzska, Holandska, Talianska, Belgicka a Luxemburska.

Steinmeier varoval pred unáhlenými rozhodnutiami, zdôrazniac, že "v takých časoch, ako nastali teraz, nemôžeme byť hysterickí, ale nemôžeme ani upadnúť do paralýzy".

Steinmeierova kancelária uviedla, že berlínske stretnutie je jedným z mnohých rozhovorov, ktoré sa momentálne ohľadne brexitu uskutočňujú, a nemožno ho teda považovať za nijaké rokovanie "exkluzívneho charakteru".

O vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie rozhodli britskí voliči v referende, ktoré sa konalo vo štvrtok tento týždeň. Za odchod Británie z únie, tzv. brexit, hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených. Účasť na referende bola pomerne vysoká, dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.