Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Diplomati zo zhruba 30 krajín vyjadrili podporu Ukrajine

Muž kladie kyticu kvetov na hrob svojho príbuzného pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu na cintorníne v ukrajinskom meste Buča v piatok 24. februára 2023. Foto: TASR/AP

Na zhromaždení zahrali aj smútočnú zborovú pieseň, ktorou si ľudia pripomenuli padlých i tých, čo stále bojujú voči ruským inváznym silám.

Ženeva 25. februára (TASR) - Diplomati z približne 30 krajín sa v piatok zišli pred budovou OSN v Ženeve, aby tam vyjadrili solidaritu s Ukrajinou, ktorá sa už rok bráni pred ruskou útočnou vojnou. Pripojili sa k ukrajinskej veľvyslankyni pri OSN Jevheniji Filipenkovej, informuje agentúra AFP.

"Bol to rok nevýslovného utrpenia pre milióny Ukrajincov a ľudí na celom svete, ktorí pocítili následky ruskej agresie," uviedla Filipenková stojac za dvoma vlajkami svojej krajiny. "Skutočne dúfame, že tento rok bude rokom triumfu medzinárodného práva, spravodlivosti a mieru aj rokom víťazstva Ukrajiny," povedala stovkám ľudí, ktorí sa na podujatí zúčastnili.

Ukrajinská operná speváčka Daria Mykolenková zaspievala ukrajinskú štátnu hymnu, pričom v rukách držala ukrajinskú vlajku. Na zhromaždení zahrali aj smútočnú zborovú pieseň, ktorou si ľudia pripomenuli padlých i tých, čo stále bojujú voči ruským inváznym silám. Matky s dcérami sa držali za ruky, pričom niektoré mali vo vlasoch žlté kvety. Filipenková uviedla, že prišli aj Ukrajinci, ktorí utiekli pred vojnou a útočisko našli práve vo Švajčiarsku. "Pre nich je lúčom nádeje, že svet nám pomôže vyhrať," povedala novinárom.

Prítomní boli tiež mnohí diplomati z Európy, ale aj z Latinskej Ameriky, Blízkeho východu a Ázie. Britský veľvyslanec pri OSN Simon Manley poznamenal, že "boj Ukrajiny za slobodu je bojom za slobodu nás všetkých".

AFP pripomína, že v pondelok sa začalo prvé zasadnutie Rady OSN pre ľudské práva v tomto roku, ktoré sa zameriava na Ukrajinu.

Filipenková uviedla, že "nešťastne nekonečnému zoznamu porušovania ľudských práv, ktorých sa Rusko dopustilo na Ukrajine, sa budú venovať mnohé delegácie, aby sa svet dozvedel pravdu o tom, čo ruská armáda na Ukrajine pácha - zabíjanie, svojvoľné zadržiavanie, znásilňovanie". Dodala, že "rozsah skazy je nepredstaviteľný".