Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kuba privíta na historických rozhovoroch americkú diplomatickú misiu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zdroje z amerického rezortu diplomacie zdôrazňujú, že vôbec nie je isté, čo sa podarí dosiahnuť počas prvého kola rokovaní, všetko podľa nich závisí od dobrej vôle Havany.

Washington 19. januára (TASR) - Spojené štáty budú v stredu až piatok rokovať s Kubou o zrušení jej cestovných obmedzení, vzájomnom ustanovení svojich ambasád, ako aj obnovení diplomatických vzťahov. Historické rozhovory sa budú konať v kubánskej metropole Havana, pričom americkú stranu povedie Roberta Jacobsonová, špecialistka na Latinskú Ameriku z ministerstva zahraničných vecí USA, informovala dnes agentúra Reuters.

Zdroje z amerického rezortu diplomacie zdôrazňujú, že vôbec nie je isté, čo sa podarí dosiahnuť počas prvého kola rokovaní, pričom všetko podľa nich závisí od dobrej vôle Havany.

"Pokúsime sa dosiahnuť, aby Kuba zrušila cestovné obmedzenia a reštrikcie ohľadne počtu nášho diplomatického personálu, aby povolila neobmedzené dodávky pre našu misiu a aby mali Kubánci na našu misiu voľný prístup," uviedol predstaviteľ amerického Štátneho departmentu, ktorého citovala agentúra Reuters.

Americký prezident Barack Obama a jeho kubánsky náprotivok Raúl Castro vlani v decembri ohlásili plány na obnovenie vzťahov medzi krajinami, s výhľadom na zrušenie obchodného embarga, ktoré USA uvalili voči tomuto karibskému ostrovnému štátu pred 54 rokmi.

Kuba medzitým prepustila na slobodu 53 politických väzňov, zatiaľ čo Washington minulý týždeň oznámil prvé zmiernenie obchodných a investičných reštrikcií voči Havane. Jacobsonová zároveň varovala, že rokovania nebudú jednoduché a americká delegácia na nich hodlá vyjadriť svoje znepokojenie ohľadom dodržiavania ľudských práv na Kube. Chce sa taktiež stretnúť s tamojšími disidentmi a zástupcami ľudskoprávnych skupín.