Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Diplomat: Putin chce potravinovou krízou vyvolať prílev utečencov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa nemeckej vlády blokuje Rusko na Ukrajine export 20 miliónov ton obilnín, určených najmä pre severnú Afriku a Áziu, z nich veľkú časť v prístave v Odese.

Berlín 22. mája (TASR) – Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa bývalého nemeckého veľvyslanca v Rusku snaží cielene vyvolať potravinové krízy na Blízkom východe a v Afrike. Zámerom je destabilizovať Európu masovými pohybmi utečencov, uviedol diplomat Rüdiger von Fritsch pre nedeľňajšie vydanie novín Tagesspiegel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Putin počíta s tým, že po kolapse dodávok obilia budú hladujúci ľudia utekať z týchto regiónov a pokúšať sa dostať do Európy – ako predtým milióny Sýrčanov, ktorí utekali pred hrôzami vojny," povedal von Fritsch.

Rusko podľa neho z tohto dôvodu bráni Ukrajine vo vývoze obilnín a bombarduje obilné silá. "Novými prílevmi utečencov chce destabilizovať Európu a vytvoriť politický tlak, aby sa západné štáty vzdali svojho tvrdého postoja voči Rusku. To je jeho nová hybridná vojna," tvrdí von Fritsch.

Ukrajina patrí k najväčším producentom obilia na svete. Vývoz cez ukrajinské prístavy sa však v dôsledku ruskej invázie zastavil. Podľa nemeckej vlády blokuje Rusko na Ukrajine export 20 miliónov ton obilnín, určených najmä pre severnú Afriku a Áziu, z nich veľkú časť v prístave v Odese.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu Rusko obvinil, že blokuje vývoz 22 miliónov ton potravinových produktov, a varoval, že ak nebudú ukrajinské prístavy odblokované, mnohým krajinám hrozí potravinová kríza.

"Svetové spoločenstvo musí pomôcť Ukrajine uvoľniť námorné prístavy, inak bude po energetickej kríze nasledovať potravinová kríza," povedal Zelenskyj podľa svojej kancelárie po rozhovoroch s portugalským premiérom Antóniom Costom v Kyjeve.

"Môžete ich odblokovať rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je vojenské riešenie. Preto sa obraciame na našich partnerov s otázkami týkajúcimi sa príslušných zbraní," citovala Zelenského v nedeľu televízia CNN.