Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

DiscoverEU: 18-roční Európania získajú možnosť spoznávať EÚ zadarmo

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Cestovať budú predovšetkým vlakom, s niektorými výnimkami v odľahlých oblastiach Európy.

Brusel 10. januára (TASR) - Celkom 162.931 osemnásťročných Európanov požiadalo v októbri 2022 o preukaz na cestovanie zadarmo v rámci programu DiscoverEU. V pondelok ho získa 47.700 z nich, informuje spravodajca TASR na základe oznámenia Európskej komisie (EK).

Úspešní žiadatelia môžu cestovať sami alebo v skupinách maximálne piatich ľudí od marca 2023 do februára 2024. Cestovať budú predovšetkým vlakom, s niektorými výnimkami v odľahlých oblastiach Európy.

Zo Slovenska bolo podaných 1132 žiadostí, porota z nich vyberie 561. Najväčší záujem o DiscoverEU prejavili Španieli (33.663 prihlášok), podľa počtu obyvateľstva krajiny najviac preukazov získajú mladí Nemci (8537) a najmenej Malťania (53) a Luxemburčania (65).

"A pretože mladí ľudia chcú pri svojich návštevách objavovať kultúru, pridali sme zľavovú kartu na kultúrne aktivity a zverejnili sme tematické kultúrne trasy na Európskom portáli pre mládež," uviedla eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová. V slovenčine sú tieto informácie dostupné na stránke: https://youth.europa.eu/home_sk.

Vybraní účastníci budú môcť využiť aj informačné stretnutia na posilnenie vzdelávacieho rozmeru ich cesty. Otázky a odpovede naživo sa k tejto téme uskutočnia v oficiálnej facebookovej skupine #DiscoverEU vo štvrtok 12. januára.

Od roku 2018, keď bol program DiscoverEU spustený, záujem spoznávať Európu cestovaním zadarmo prejavilo okolo 916.000 mladých Európanov a 212.700 ich získalo.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)