Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Disident Orlov dostal pokutu za kritiku invázie Ruska na Ukrajinu

Ruský aktivista za ochranu ľudských práv Oleg Orlov odpovedá na otázky novinárov po súdnom pojednávaní v Moskve v stredu 11. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Prokurátori vzhľadom na Orlovov vek a zdravotný stav rozhodli žiadať ľahší trest.

Moskva 11. októbra (TASR) - Ruský aktivista za ochranu ľudských práv Oleg Orlov dostal v stredu na súde v Moskve pokutu 150.000 rubľov (1.400 eur) za názorový článok o nebezpečenstve "fašizmu" v jeho krajine. Orlov pri vyhlasovaní verdiktu odsúdil inváziu Ruska na Ukrajinu a potláčanie odporcov ruského režimu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Spolupredseda medzičasom zrušenej organizácie Memorial, 70-ročný Orlov, je podľa súdu vinný z "poškodzovania povesti" ruskej armády. To sa môže trestať až piatimi rokmi väzenia. Aktivista označil rozsudok za "protizákonný" a "nespravodlivý" a povedal, že sa proti nemu odvolá.

"Pamätajme na mnoho ľudí, ktorých odsúdili na dlhé, dlhé roky väzenia za pravdu," vyhlásil. Svoj trest považuje za "nekonečne miernejší než tresty dané mnohým ďalším ľuďom" za podobné obvinenia.

"Ako občan Ruska som presvedčený, že činy ozbrojených síl na Ukrajine idú proti záujmom Ruska," uviedol.

Vedľa neho stál jeho priateľ, člen tímu obhajcov a spoludržiteľ Nobelovej ceny Dmitrij Muratov, šéfredaktor ruského denníka Novaja gazeta. "Právo mať osobný názor je chrbtovou kosťou demokracie," vyhlásil Muratov.

Rusi, ktorí sa vyjadrujú proti ofenzíve Moskvy na Ukrajine, sú často posielaní do väzenia. Prokurátori vzhľadom na Orlovov vek a zdravotný stav rozhodli žiadať ľahší trest.

"Mnohí ľudia zmýšľajúci podobne ako ja boli potrestaní veľmi kruto: mnohými rokmi väzenia za slová, za mierumilovný protest, za pravdu," reagoval Orlov. Spomenul opozičného politika Vladimira Karu-Murzu, ktorý si na Sibíri odpykáva 25 rokov a umelkyňu Alexandru Skočilenkovú, ktorá vymenila štítky v supermarkete za protivojnové odkazy.

Orlov si osobne pamätá prenasledovanie a represie v časoch Sovietskeho zväzu.