Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Do Arménska pricestoval ruský minister obrany

Ruský minister obrany Sergej Šojgu, archívne foto. Foto: TASR/AP

Arménska vláda očakáva príchod ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ako aj ruských vicepremiérov Alexandra Novaka, Alexeja Overčuka a ďalších.

Jerevan 21. novembra (TASR) - Ruský minister obrany Sergej Šojgu pricestoval do Arménska ako súčasť medzirezortnej delegácie Ruskej federácie, uviedla v sobotu pre agentúru TASS arménska vláda.

"Sergej Šojgu pricestoval do Jerevanu. Očakáva sa príchod ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ako aj ruských vicepremiérov Alexandra Novaka, Alexeja Overčuka a ďalších," informovala arménska vláda. Podľa nej sa členovia medzirezortnej delegácie v sobotu stretnú s arménskym predsedom vlády Nikolom Pašinjanom.

Premiér Pašinjan 9. novembra oznámil podpísanie Ruskom sprostredkovanej dohody o okamžitom zastavení bojov v Náhornom Karabachu, ktoré si od vypuknutia vojny koncom septembra vyžiadali tisíce mŕtvych a desaťtisíce vysídlených.
Na archívnej snímke z 1. októbra 2019 arménsky premiér Nikol Pašinjan.
Foto: TASR/AP

Arménsko súhlasilo s odstúpením časti tohto regiónu ovládaného arménskymi separatistami Azerbajdžanu. Dohoda však v Arménsku vyvolala pobúrenie; v hlavnom meste Jerevan vyšli do ulíc tisícky demonštrantov požadujúcich Pašinjanovu rezignáciu.

Medzinárodné spoločenstvo považuje Náhorný Karabach za súčasť územia Azerbajdžanu. Počas nedávneho konfliktu azerbajdžanské sily dobyli späť značné územia, o ktoré prišli v predošlej vojne v prvej polovici 90. rokov.

Premiér Pašinjan v pondelok odvolal ministra zahraničných vecí Zohraba Mnacakanjana, ale vlastné odstúpenie z funkcie vylúčil.