Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Do Bieloruska mieri lietadlo, má odviesť irackých migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na evakuačný let z Minska sa prihlásilo 430 ľudí, uviedol hovorca irackého ministerstva zahraničných vecí Ahmad Saffár.

Bagdad/Minsk 18. novembra (TASR) - Lietadlo irackej leteckej spoločnosti Iraqi Airways odletelo vo štvrtok ráno z Bagdadu do Minska, aby z Bieloruska evakuovalo irackých migrantov, ktorí sa nachádzajú na poľsko-bieloruských hraniciach. Informovala o tom agentúra TASS.

"Let sa uskutoční na základe získaných povolení od irackých a bieloruských orgánov," uviedol generálny riaditeľ Iraqi Airways Abbás Umrán Músá pre irackú televíziu as-Sumaríja (Alsumaria News).

Iracké úrady prednedávnom informovali o registrácii 430 migrantov, ktorí sa nachádzajú v okolí poľsko-bieloruských hraníc a sú pripravení vrátiť späť do svojej vlasti.

"Na evakuačný let z Minska sa prihlásilo 430 ľudí," uviedol hovorca irackého ministerstva zahraničných vecí Ahmad Saffár. Zároveň dodal, že na konzuláte v súčasnosti prebieha registrácia ďalších 50 migrantov, ktorí sa chcú vrátiť z poľsko-bieloruského pohraničia do Iraku.

Migračná kríza na hraniciach Bieloruska s Lotyšskom, Litvou a Poľskom, kam migranti prúdia od začiatku roka, sa prudko zhoršila 8. novembra. K poľským hraniciam sa z Bieloruska dostalo niekoľko tisícok ľudí a odmietajú opustiť danú oblasť.

Európska únia obviňuje Minsk zo zámernej eskalácie napätia a vyzýva na uvalenie ďalších sankcií voči Bielorusku. Lukašenko vyhlásil, že za situáciu, naopak, nesú zodpovednosť samotné západné štáty, keďže ľudia utekajú pred vojnou rozpútanou vo svojej vlasti následkom konania Západu.