Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Do blízkosti Zelenej zóny v Bagdade dopadli tri rakety

Ilustračné foto. Foto: TASR / AP

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil.

Bagdad 31. októbra (TASR) – Tri rakety zasiahli v nedeľu štvrť Bagdadu ležiacu v blízkosti prísne stráženej Zelenej zóny, kde sa nachádzajú veľvyslanectvo USA a sídla ministerstiev. Nespôsobili však žiadne škody, neboli hlásené ani obete, informovala agentúra AFP.

Predstaviteľ irackých bezpečnostných zložiek, ktorý nechcel byť menovaný, pre AFP uviedol, že tri rakety typu Kaťuša dopadli do bagdadskej štvrte Mansúr, konkrétne do blízkosti nemocnice Červeného polmesiaca a banky. K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil.

Ide o prvý útok v oblasti Zelenej zóny od 29. júla, keď na ňu boli vypálené dve rakety. Došlo k nemu v čase prepočítavania hlasov odovzdaných v parlamentných voľbách z 10. októbra.

Výsledky volieb spochybnil blok Fatah, zastrešujúci irackých šiitských moslimov podporovaných Iránom. Niekoľko stoviek jeho priaznivcov v októbri protestovalo na ulici vedúcej k Zelenej zóne. Jeho predstavitelia sa opakovane pochvalne vyjadrili o raketových a dronových útokoch, ktorých cieľom boli iracké vojenské základne, kde sú umiestnení aj americkí vojaci. Tých je v Iraku je stále okolo 2500. Od roku 2022 majú oficiálne plniť úlohu "poradcov" pre iracké bezpečnostné sily.