Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Do Buckinghamského paláca sa vrátia záhradné oslavy, no bez kráľovnej

Buckinghamský palác, archívna snímka Foto: TASR/AP

Záhradné oslavy v Buckinghamskom paláci sa budú konať v máji a záhradná oslava v Škótsku v júni.

Londýn 5. mája (TASR) - Členovia britskej kráľovskej rodiny budú tento rok zastupovať kráľovnú Alžbetu II. na tradičných záhradných oslavách, ktoré sa budú v lete opäť konať v záhradách Buckinghamského paláca. Oznámila to vo štvrtok kráľovnina kancelária. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Pre problémy s mobilitou musela 96-ročná britská kráľovná obmedziť vystupovanie na verejných udalostiach, pričom Buckinghamský palác uviedol, že na záhradných oslavách, ktoré sa toto leto budú opäť konať po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu, ju budú reprezentovať členovia kráľovskej rodiny.

"Jej kráľovskú výsosť budú tento rok na záhradných oslavách reprezentovať ostatní členovia kráľovskej rodiny – informácie o ich účasti zverejníme včas," uvádza kancelária kráľovnej vo vyhlásení.

Britská panovníčka hostí tradične každý rok tri záhradné oslavy vo svojom sídle v centre Londýna a jednu v paláci Holyroodhouse v škótskom Edinburghu. Tieto oslavy boli však v posledných dvoch rokoch zrušené pre opatrenia zamerané na spomalenie šírenia koronavírusu.

Záhradné oslavy v Buckinghamskom paláci sa budú konať v máji a záhradná oslava v Škótsku v júni. Začiatkom júna sa pritom uskutočnia aj niekoľkodňové oslavy pri príležitosti 70. výročia Alžbetinho nástupu na trón.