Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Do Budapešti pricestoval nový veľvyslanec USA D. Cornstein

Ilustračná fotografia: Budapešť. Foto: TASR/AP

Corstein uviedol, že svoje skúsenosti z podnikateľskej sféry chce zužitkovať v prospech svojich krajanov vo vládnych, charitatívnych i občianskych organizáciách.

Budapešť 29. júna (TASR) - Prvá cesta nového veľvyslanca Spojených štátov v Maďarsku Davida B. Cornsteina viedla na Stredoeurópsku univerzitu (CEU), ktorú založil americký finančník George Soros. Upozornil na to v piatok spravodajský server 444.hu, ktorý sa stavia kriticky k vláde premiéra Viktora Orbána.

"CEU je cennou inštitúciou Maďarska i Spojených štátov," citoval server Cornsteina, ktorý vyjadril odhodlanie podporovať univerzitu v jej ďalšom fungovaní v Budapešti.

Agentúra MTI v súvislosti s piatkovým príchodom veľvyslanca USA citovala vyjadrenie amerického veľvyslanectva, ktoré na Facebooku uviedlo, že nový veľvyslanec chce ďalej posilniť vzájomné dvojstranné vzťahy medzi USA a Maďarskom. Corstein dodal, že svoje skúsenosti z podnikateľskej sféry chce zužitkovať v prospech svojich krajanov vo vládnych, charitatívnych i občianskych organizáciách.

CEU vyzvala 15. mája maďarskú vládu, aby neodkladne podpísala príslušnú medzištátnu dohodu. Rektor CEU Michael Ignatieff zdôraznil, že univerzita splnila podmienky fungovania stanovené maďarskou vládou. Kancelária Nadácie otvorenej spoločnosti, ktorá sa - takisto ako CEU - viaže k americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi, v ten istý deň oznámila definitívne rozhodnutie presťahovať sa do Berlína. Dôvodom tohto kroku je "čoraz depresívnejšie politické a právne prostredie v Maďarsku", povedal hovorca budapeštianskej pobočky nadácie Csaba Csontos.

Ignatieff v tejto súvislosti potvrdil, že CEU chce zostať v maďarskom hlavnom meste, ktoré je jej domovom už 26 rokov, aby splnila svoju misiu v oblastiach výskumu i vzdelávania.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach