Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Do demonštrácie v Aténach po havárii vlaku sa zapojilo 23.000 ľudí

Demonštranti držali minútu ticha počas protestu za obete železničného nešťastia v centre Atén v stredu 8. marca 2023. Foto: TASR/AP

Stredajšie demonštrácie sú spojené s 24-hodinovým štrajkom zamestnancov štátnej správy, lekárov, učiteľov a pracovníkov v dopravnom sektore.

Atény 8. marca (TASR) - Zhruba 23.000 ľudí sa v stredu zhromaždilo v Aténach na protest voči príčinám minulotýždňovej čelnej zrážky dvoch vlakov, ktorá si vyžiadala 57 obetí, uviedla miestna polícia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Stredajšie demonštrácie sú spojené s 24-hodinovým štrajkom zamestnancov štátnej správy, lekárov, učiteľov a pracovníkov v dopravnom sektore.

Pre štrajky sa zastavili trajekty, ktoré premávajú na grécke ostrovy. Komplikácie vo verejnej doprave postihli aj Atény.

Najhoršia vlaková nehoda v gréckej histórii sa odohrala 28. februára krátko pred polnocou približne na polceste medzi Aténami a Solúnom. Po čelnej zrážke nákladného a osobného vlaku sa vykoľajilo niekoľko vozňov. Medzi cestujúcimi bolo množstvo študentov vracajúcich sa do škôl po predĺženom víkende.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis verejnosti prisľúbil plnú spoluprácu pri vyšetrovaní tejto tragickej nehody. V nedeľu zároveň požiadal rodiny obetí o odpustenie.