Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Do Francúzska sa cestujúci dostanú iba s povolením

Na snímke osamelá žena kráča po námestí Trocadero pred Eiffelovou vežou v Paríži, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku je od polovice marca obmedzený voľný pohyb obyvateľov.

Paríž 8. apríla (TASR) - Každý, kto bude chcieť od stredy vstúpiť na územie Francúzska a jeho teritórií, sa na hraniciach musí preukázať platným povolením. Oznámil to francúzsky minister vnútra Christophe Castaner, uviedla agentúra DPA.

Nariadenie, ktoré nadobúda okamžitú účinnosť, vyžaduje, aby cestujúci vopred vyplnili formulár, ktorým sa následne preukážu pri hraničnej kontrole alebo pred nástupom do lietadla smerujúceho na francúzske územie. Formulár, v ktorom cestujúci musia uviesť dôvod svojej cesty, je k dispozícii v angličtine a francúzštine na webovej stránke ministerstva vnútra. Toto nariadenia sa vzťahuje aj na občanov členských štátov Európskej únie, ktorí do Francúzska cestujú za prácou.

Povolenie budú musieť mať so sebou aj posádky lodí a lietadiel a tiež všetci tí, ktorí cez francúzske hranice prevážajú tovar.

Nové opatrenie prichádza po tom, ako francúzske ministerstvo obrany v stredu potvrdilo, že u približne 40 členov posádky lietadlovej lode Charles de Gaulle je podozrenie z nákazy novým koronavírusom. Členov posádky, ktorí sú pod prísnym lekárskym dohľadom, na palube plavidla preventívne izolovali.

Vo Francúzsku je od polovice marca obmedzený voľný pohyb obyvateľov, ktorí musia so sebou nosiť povolenie s uvedením dôvodov opustenia bydliska. Polícia dodržiavanie týchto opatrení prísne kontroluje.

Francúzsko evidovalo k stredajšiemu poludniu 10.328 úmrtí a 109.069 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom.