Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Do Francúzska vrátili pozostatky napoleonského generála Gudina

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Gudina zasiahla delová guľa pri meste Smolensk počas francúzskej invázie do Ruska v roku 1812. Pátranie po jeho ostatkoch sa začalo v máji 2019.

Paríž 14. júla (TASR) - Pozostatky jedného z Napoleonových obľúbených generálov sa vrátili do Francúzska – dva roky po tom, ako ich objavili na západe Ruska.

Jednonohá kostra Charlesa-Étienna Gudina de La Sablonniera (1768 – 1812) sa našla v parku pod základmi tanečného parketu. Jeho identitu potvrdili na základe testov DNA.

Gudina zasiahla delová guľa pri meste Smolensk počas francúzskej invázie do Ruska v roku 1812. Tri dni po amputácii nohy podľahol gangréne, jeho srdce pochovali vo Francúzsku.

Rakvu s jeho pozostatkami v utorok oficiálne prijala francúzska ministerka pre záležitosti vojnových veteránov Genevieve Darrieussecqová. Na slávnostnom akte sa zúčastnila i čestná stráž v dobových napoleonských uniformách.

Plány na väčšiu ceremóniu s účasťou francúzskych a ruských predstaviteľov však na pozadí napätých vzťahov medzi Parížom a Moskvou zrušili, informuje stanica BBC.

Gudin, ktorý mal aristokratický pôvod, bol veteránom francúzskych revolučných vojen i napoleonských vojen. Navštevoval rovnakú vojenskú školu ako Napoleon.

Počas Napoleonovej neúspešnej invázie do Ruska viedol útok proti ruskej armáde pri meste Smolensk. Pátranie po jeho ostatkoch sa začalo v máji 2019 pod dohľadom francúzskeho historika Pierra Malinowského s podporou Kremľa.

Francúzsky generál, prvý konzul a francúzsky cisár Napoleon Bonaparte, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Bádatelia využili memoáre Louisa-Nicolasa Davouta, ďalšieho francúzskeho generála z napoleonskej éry, ktorý organizoval Gudinov pohreb a popísal miesto uloženia jeho ostatkov.

Napriek tomu, že Napoleonova Veľká armáda, pozostávajúca zo 400.000 mužov, postupovala v Rusku rýchlo a zmocnila sa Moskvy, bola počas krutej zimy nútená stiahnuť sa.

Na západe Ruska v tomto roku slávnostne pochovali pozostatky 120 francúzskych a ruských vojakov, troch žien a troch chlapcov, ktorí zahynuli počas ústupu Francúzov z Moskvy. Podľa vedcov tieto ženy poskytovali vojakom potraviny a prvú pomoc, zatiaľ čo chlapci slúžili ako bubeníci.