Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Do Južnej Kórey utiekol severokórejský vojak

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K dezercii severokórejského vojaka došlo v čase, keď KĽDR a Južná Kórea pracujú na realizácii rozsiahlej vojenskej dohody uzavretej v septembri.

Soul 1. decembra (TASR) - Juhokórejská armáda oznámila, že severokórejský vojak prekročil v sobotu hranicu medzi oboma štátmi a dezertoval. Informovala o tom agentúra AP.

Juhokórejskí vojaci zbeha zajali, keď zistili, že sa pohybuje južne od vojenskej demarkačnej línie, ktorá sa nachádza vo vnútri štyri kilometre širokej demilitarizovanej zóny, rozdeľujúcej oba štáty Kórejského polostrova, uvádza sa vo vyhlásení juhokórejského generálneho štábu.

K dezercii severokórejského vojaka došlo v čase, keď KĽDR a Južná Kórea pracujú na realizácii rozsiahlej vojenskej dohody uzavretej v septembri, ktorej cieľom je zníženie napätia medzi oboma krajinami.

Do Južnej Kórey prebehlo od konca kórejskej vojny v roku 1953 už viac ako 30.000 Severokórejčanov, ktorí vo svojej vlasti trpia najčastejšie hladom, alebo sú vystavení politickému útlaku. Väčšina prebehlíkov však volí trasu cez Čínu.