Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Do konca polroka by v Maďarsku mohlo byť zaočkovaných 3,5 milióna ľudí

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Povedal to v utorok v parlamente predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý zdôraznil, že počet zaregistrovaných na očkovanie stúpa, aktuálne je ich 3,5 milióna.

Budapešť 16. marca (TASR) - Ak do mája bude do Maďarska dovezených vyše troch miliónov vakcín objednaných z Číny, tak do konca druhého štvrťroka by mohli byť zaočkovaní všetci registrovaní. Povedal to v utorok v parlamente predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý zdôraznil, že počet zaregistrovaných na očkovanie stúpa, aktuálne je ich 3,5 milióna.

Podľa spravodajského servera portfolio.hu premiér v rámci hodiny otázok podotkol, že by tak Maďarsko bolo prvou krajinou Európskej únie, ktorá bude takéhoto výkonu schopná. "Bude to možné vďaka očkovacím látkam zaobstaraným z Východu," podčiarkol.

Maďarsko dohodlo v Rusku nákup dvoch miliónov dávok očkovacej látky Sputnik V; očkovať ňou začali 12. februára. Z Číny objednalo päť miliónov dávok očkovacej látky spoločnosti Sinopharm, ktorú začali podávať 24. februára.

V maďarských nemocniciach ošetrujú 9844 pacientov s covidom, stav 1067 z nich si vyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu. Počet zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu dosiahol 1.347.073; kompletnú dávku očkovacej látky dostalo už 399.505 ľudí.