Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Do Litvy dorazili prvé vojenské posily z Nemecka

Nemeckí vojaci kráčajú vedľa tankových húfnic pred transportom do Litvy na vojenskej základni Bundeswehr v Munsteri v severnom Nemecku v pondelok 14. februára 2022. Foto: TASR / AP

Celkovo má Nemecko do Litvy vyslať približne 360 vojakov.

Kaunas 14. februára (TASR) - Na letisku v litovskom meste Kaunas pristálo v pondelok nemecké vojenské lietadlo typu Airbus A400M s približne 70 vojakmi, ktorí majú v tejto pobaltskej krajine posilniť východné krídlo Severoatlantickej aliancie. S odvolaním sa na očitého svedka o tom informovala agentúra Reuters.

Ide o prvý z plánovaných príletov nemeckých vojakov do Litvy, ku ktorým nasadeniu dochádza v čase narastajúcich obáv z možnej ruskej invázie na Ukrajinu. Celkovo má Nemecko do Litvy vyslať približne 360 vojakov. Posilnia tam jednotky NATO, ktoré už v tomto regióne pôsobia; nemeckých vojakov tam bolo doposiaľ asi 500.

Posilnenie sa týka delostreleckých a prieskumných jednotiek aj vojenských zdravotníkov. Ďalší nemeckí vojaci tohto zaradenia by mali do Litvy prichádzať v nadchádzajúcich dňoch.

NATO od roku 2017 rozmiestňuje v Litve, Lotyšsku, Estónsku a tiež Poľsku svoje vojenské jednotky. Deje sa tak v reakcii na ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym z roku 2014.

Celkovo ide o zhruba 5000 vojakov, vedených Nemeckom, Kanadou, Britániou a Spojenými štátmi. V samotnej Litve je nasadených približne 1100 vojakov Aliancie, z ktorých asi polovicu tvoria vojaci z Nemecka. Okrem nich tam pôsobia aj vojaci z Belgicka, Česka, Luxemburska, Holandska či Nórska.

Nemecký kancelár Olaf Scholz pricestoval v pondelok do Kyjeva na rokovania s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému chce prejaviť solidaritu v čase obáv z ruskej invázie na Ukrajinu. V utorok ráno odcestuje Scholz do Moskvy, kde ho prijme ruský prezident Vladimir Putin.