Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Do obehu idú prvé mince s podobizňou Karola III.

Na fotografii poskytnutej Kráľovskou mincovňou je minca s portrétom kráľa Karola III. v pobočke Aldwych, ktorá sa nachádza v blízkosti Clarence House v Londýne. Foto: TASR/AP

Nové mince nadväzujú na stáročnú tradíciu - profil panovníka je vždy otočený na opačnú stranu ako profil jeho predchodcu; portrét Karola III. teraz smeruje doľava.

Londýn 8. decembra (TASR) - Milióny nových 50-pencových mincí s podobizňou britského kráľa Karola III. sa od štvrtka začnú dostávať do obehu prostredníctvom poštových úradov v Spojenom kráľovstve. Informovala o tom spravodajská stanica BBC News.

Ide o prvú várku sériovo razených mincí s profilom nového panovníka. Mince sa budú vydávať ako drobné zákazníkom, ktorí si na poštových úradoch niečo zakúpia alebo zaplatia za službu.

Príslušné mince s podobizňou zosnulej kráľovnej Alžbety II. sa budú naďalej prijímať v obchodoch.

Na poštové úrady bolo distribuovaných odhadom 4,9 milióna nových mincí, čo je približne polovica z celkového počtu týchto platidiel určených do obehu.

Predmetná minca sa razí v Kráľovskej mincovni (Royal Mint) vo waleskom meste Llantrisant. Portrét nového kráľa na tomto platidle vytvoril sochár Martin Jennings, ktorý vychádzal z fotografií zhotovených na 70. narodeniny vtedajšieho princa Charlesa.

Na opačnej strane novej 50-pencovej mince je kópia motívu použitého na špeciálnej minci z roku 1953, ktorá bola vyrazená pri príležitosti korunovácie kráľovnej Alžbety II.

Obsahuje štyri štvrtiny štátneho znaku Spojeného kráľovstva zobrazené v štíte. Medzi štítmi sú umiestnené emblémy štyroch konštitučných krajín - ruža (Anglicko), bodliak (Škótsko), pór (Wales) a ďatelina (Severné Írsko).

Nové mince nadväzujú na stáročnú tradíciu - profil panovníka je vždy otočený na opačnú stranu ako profil jeho predchodcu; portrét Karola III. teraz smeruje doľava.

Rovnako ako predchádzajúci britskí králi - a na rozdiel od kráľovnej - Karol III. nemá na hlave korunu.